Ілюстрація REUTERS

Компанія «Оператор ГТС України» та угорський оператор FGSZ домовилися про умови співпраці в точках з'єднання Берегово і Берегдароц, що повністю відповідають правилам транскордонного співробітництва та законодавства Європейського Союзу.

Читайте такожКоболєв назвавши вартість ГТС України без транзиту російського газу

Про це йдеться в повідомленні компанії ОГТСУ.

Відео дня

«Межоператорську угоду про точки з'єднання між Угорщиною та Україною набере чинності з першого газового дня 1 січня 2020», - сказано в повідомленні.

Наголошується, що раніше, в 2015 році, угорський оператор FGSZ і попередній оператор української ГТС держкомпанія «Укртрансгаз» підписали угоду на основі мережевого кодексу ЄС.

«Зараз українська та угорська сторони домовилися плавно продовжувати співробітництво для забезпечення безперебійної передачі газу між країнами після 1 січня 2020 року», - сказано в повідомленні.

У прес-службі повідомили, що з 1 січня 2020 року в точці з'єднання Берегово також будуть застосовуватись стандартні правила ведення бізнесу, які до цього були заблоковані для інших користувачів мережі довгостроковим контрактом з «Газпромом».

Таким чином, новий оператор ГТС України вже має угоди про взаємодію з Польщею, Румунією та Угорщиною.

«Переговори про подібні контракти зі Словаччиною та Молдовою в даний час ведуться в щоденному режимі, і, як очікується, будуть підписані найближчим часом», - додали в компанії.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня Секретаріат Енергетичного співтовариства опублікував позитивний висновок щодо сертифікації компанії «Оператор ГТС України» (ОГТСУ) як оператора газотранспортної системи країни.

За словами голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, остаточне рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, про сертифікацію нового оператора газотранспортної системи України очікується 26 грудня.

Довідка УНІАН. Відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку та постачання природного газу є запорукою формування незалежного та сертифікованого за європейськими вимогами оператора української газотранспортної системи.

Існування і робота оператора дозволить посилити позиції та роль України в переговорному процесі з Російською Федерацією про продовження транзиту і збереження української газотранспортної системи з 2020 року.