Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган / REUTERS

Президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган оголосили про офіційний старт і початок експлуатації газопроводу «Турецький потік» в обхід України по дну Чорного моря.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, трансляцію церемонії зі Стамбула транслював телеканал «Росія 24». На захід також прибули президент Сербії Олександр Вучич і прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

Під час виступу Путін заявив, що взаємодія РФ і Туреччини розвивається практично в усіх сферах. «Успішна реалізація масштабного спільного проекту з будівництва трансчорноморського газопроводу наочно свідчить про те, що російсько-турецьке стратегічне партнерство дає значущі, відчутні результати», - сказав Путін.

Відео дня

Читайте такожСанкції США проти "Північного потоку-2" допомогли Україні укласти новий контракт на транзит газу з Росією – Пристайко

За його словами, «взаємодія Росії і Туреччини поступально розвивається практично в усіх сферах. Незважаючи на непросту обстановку в світі та спроби деяких міжнародних гравців перешкодити розширенню взаємовигідного співробітництва між нашими країнами, робота йде своїм ходом».

Як сказав Путін, торік турецьким партнерам було поставлено 24 млрд кубометрів газу з Росії.

У свою чергу Ердоган заявив, що Туреччина і РФ під час реалізації проекту «Турецький потік» продемонстрували зразковий рівень співпраці. За його словами, Росія залишається головним постачальником газу до Туреччини, і сторони готові реалізовувати нові проекти.

Довідка УНІАН. «Турецький потік» - газопровід протяжністю близько 1 тис. км, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю РФ до Туреччини. Його перша нитка, будівництво якої завершилося в квітні 2018 року, призначена для турецького ринку, друга - для поставок країнам Південної та Південно-Східної Європи. Потужність кожної гілки становить 15,75 млрд кубометрів газу на рік.

Директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявляв, що введення в експлуатацію обхідного газопроводу «Турецький потік» для України означає майже повне зупинення транзиту за південним напрямком до Туреччини, але значно більший ризик створює для країн Південної Європи і Молдови, які отримують газ тільки через Україну і не мають іншого способу отримати блакитне паливо.