Ілюстрація REUTERS

Плата за транзит російського газу через Україну до Європи в 2020 році зросте як мінімум на 2 відсотки порівняно з минулим роком.

Читайте такожУкраїна отримала від "Газпрому" плату вдвічі більше обсягу прокачаного газу

Про це повідомляє РБК з посиланням на проект договору між російським "Газпромом" та українським "Нафтогазом", який був підписаний у грудні минулого року терміном на п'ять років. За даними джерел видання, у підписаній версії договору умови збереглися.

Відео дня

Згідно з документом, загальний обсяг транзиту російського газу через українську ГТС до 2024 року становитимее 225 мільярдів кубометрів. У нинішньому році планується прокачати 65 млрд кубометрів, а в період з 2021 по 2024 рік по 40 млрд кубометрів щорічно. Минулого року "Газпром" прокачав через Україну близько 90 млрд кубометрів газу.

Вартість транзиту російського газу через Україну становитиме 31,72 долара за тисячу кубометрів. За п'ять років "Нафтогаз" зможе заробити більше 7 мільярдів доларів.

Ставка транзиту в новому контракті зафіксована на весь термін його дії. У попередньому контракті, який діяв десять років, до кінця 2019-го, ставка транзиту не була фіксованою — вона обчислювалася за формулою, прив'язаною в тому числі до вартості газу в Європі та обсягів прокачування.

Якщо "Газпрому" потрібно збільшити обсяг поставок газу в Європу понад встановленого в договорі, то платити за транзит доведеться з урахуванням підвищувальних коефіцієнтів від 1,1 раза дорожче за квартал до 1,45 раза дорожче за добу. Максимальне зростання ставки може становити 45 відсотків.

У новому транзитному договорі «Газпрому» і «Нафтогазу» помінялися не тільки розрахунок тарифу і обов'язкові обсяги прокачування газу, але і юрисдикція для розгляду потенційних спорів між сторонами. У попередньому контракті всі спори повинні були розглядатися в Міжнародному арбітражному суді Стокгольма. Саме цей суд в 2018 році виніс рішення на користь «Нафтогазу», зобов'язавши «Газпром» компенсувати українській компанії - $2,56 млрд за недопоставку газу за транзитним договором. У підсумку, з урахуванням нарахованих відсотків, російській компанії довелося заплатити «Нафтогазу» $2,9 млрд в кінці 2019 року. Ця виплата стала умовою продовження транзиту російського газу з початку 2020 року.

Тепер же спірні питання будуть вирішуватися в іншому міжнародному арбітражному суді при Міжнародній торговій палаті в Цюріху (ICC). Але, як і попередній контракт, новий договір регулюється шведським матеріальним правом.

Як повідомляв УНІАН, 30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.

Документом передбачено, що «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. м в перший рік і 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.

Україна за п'ять років отримає від транзиту російського газу мінімум 7,2 млрд дол.