Люди, у яких нульове споживання, отримуватимуть мінімальну платіжку / фото УНІАН

Українці з нульовим споживанням газу платитимуть мінімальну вартість за його транспортування, заявив очільник Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк на брифінгу.

Читайте такожЧергові нововведення: українці отримуватимуть дві платіжки за газ на одному аркуші паперу

«Вчора Нацкомісія схвалила вже акт, згідно з яким люди, у яких нульове споживання, отримуватимуть мінімальну платіжку, тобто будуть платити мінімальні кошти за транспортування. Наприклад, будинок буде отримувати (платіжку - УНІАН) на 20 грн на місяць за транспортування», - сказав він.

Відео дня

За його словами, зовсім нічого не платити за обслуговування газових мереж не можна, оскільки споживач має платити за можливість доступу до інфраструктури.

«Транспортування - це обслуговування мереж, це не плата за користування. Це плата за те, щоб газ завжди був підведений, і завжди був під тиском, і щоб в будь-який час відкрили конфорку і він працював, щоб працювала аварійна служба, техніки ... Плата за транспортування була, є і буде", - наголосив Тарасюк.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого НКРЕКП схвалила проект постанови, якою встановлюється мінімальна плата за послуги з розподілу газу для нових побутових споживачів і споживачів, які не споживали газ у минулому році. Остаточне затвердження документа після проходження обговорення може відбутися на початку березня.

Зокрема, мінімальний рівень споживання становитиме: 39 куб. м - для споживача, який використовує природний газ тільки для приготування їжі, 126 куб. м - для споживача, який використовує природний газ для підігріву води та приготування їжі, 314 куб. м - для тих, хто використовує газ комплексно, у тому числі для опалення.

Українці з січня 2020 року почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями. Платіжку за транспортування газу отримали в тому числі споживачі, які не користуються газом в домогосподарстві, а також нові споживачі.

У жовтні 2019 року НКРЕКП внесла зміни у порядок формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а за спожитим за минулий рік.