Ілюстрація REUTERS

Молдова може купувати газ із Європейського Союзу через українську газотранспортну систему дешевше, ніж зараз купує у російського «Газпрому», завдяки укладеним міжоператорським угодам.

Читайте такожЗа січень "Газпром" використовував оплачені потужності ГТС України на 46%

Про це в Facebook повідомив генеральний директор державної компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

Відео дня

«Підписані наприкінці грудня нові міжоператорські угоди на кордонах замість транзитного контракту 2009 року відкривають нові можливості й для наших сусідів. Тепер і вони можуть вільно використовувати нашу інфраструктуру ГТС для постачання газу з ЄС», - написав він.

За його словами, приміром, Молдова зараз купує газ у «Газпрому» за 174 долара. Якщо купувати газ із ЄС із постачанням через Україну, то ціна на вході до Молдови буде близько 146 доларів. Економія близько 28 доларів, або 16%.

«Не знаю, чи зможе/захоче Молдова почати постачання з ЄС, але аргументи для переговорів явно є. Наявність альтернативних джерел постачання значно підсилює переговорну позицію й дозволяє домогтися справедливої ціни», - зазначив Макогон.

За інформацією голови «Оператора ГТС», зниження цін на газ на європейських хабах привело до зниження цін в Україні.

«Останні торги на УЕБ (Українська енергетична біржа - УНІАН) закінчились за ціною трохи нижче 4000 грн із ПДВ за тис. куб. м», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, «Оператор ГТС України» і ТОВ «Молдоватрансгаз» і АТ «Молдовагаз» підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил із 1 січня 2020 року.

Із 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператору ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МГУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.