Ймовірні зупинки енергоблоків АЕС через борги перед Енергоатомом

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков не виключає зупинки енергоблоків АЕС України через неспроможність НАЕК «Енергоатом» забезпечити виконання норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, викликану дефіцитом фінансових коштів в компанії.

Про це голова Держатомрегулювання заявив у ході наради з проблем законодавчого забезпечення і функціонування атомної галузі та проблем з розрахунком на ринку електроенергії, яка відбулась в Енергоатомі 2 березня за участі очільника Енергоатома Павла Павлишина, голови підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки ВР України Остапа Шипайло, голови директорату розвитку ядерної енергетики та атомної промисловості Олександра Шуста та директора ДП «Енергоринок» Юрія Гнатюка.

Читайте такожЗ початку року борг "Гарантованого покупця" перед "Енергоатомом" сягнув майже 3 мільярдів гривень

Відео дня

Виступаючі на нараді Григорій Плачков зазначив, що фінансовий дефіцит компанії може призвести до невиконання запланованих заходів з переоцінки безпеки та унеможливить надання дозволу на пуск енергоблоків АЕС після виконання планового попереджувального ремонту, зокрема – ЗАЕС-5, у якого у травні 2020 року завершиться проектний строк експлуатації. «Неспроможність ліцензіата дотримуватися умов провадження заявленого виду діяльності, встановлених нормами і правилами з ядерної та радіаційної безпеки може призвести до призупинення діючої ліцензії», - наголосив очільник ДІЯРУ.

Як повідомляв УНІАН, у ході наради 2 березня керівник Енергоатома Павло Павлишин повідомив, що з початку 2020 року борг ДП «Гарантований покупець» перед ДП «НАЕК «Енергоатом» склав 2,8 млрд грн, при цьому за лютий приріст боргу становить понад 1,8 млрд грн. За даними керівника Компанії, з початку року, за продану електроенергію, включаючи ПСО, Енергоатом отримав лише половину коштів. І це в умовах, коли механізм покладання спеціальних обов’язків (для компенсації різниці в ціні для населення і витрат на «зелений тариф») не забезпечує покриття економічно-обґрунтованих витрат Енергоатома, зокрема – на оплату диспетчеризації та акцизного податку. Павло Павлишин акцентував увагу на тому, що відсутність своєчасної та повної оплати електроенергії для Енергоатома призвела до дефіциту коштів на виконання виробничої програми, на оплату свіжого ядерного палива та повної відсутності фінансування інвестпрограми за статтею  «Капітальне будівництво». 

За результатами наради в Енергоатомі усі її учасники підтримали пропозицію Компанії до Міністерства енергетики та захисту довкілля України створити робочу групу за участю НКРЕКУ, Мінекоенерго, учасників електроенергетичного ринку з метою розв’язання ситуації, що склалася.

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.