Ілюстрація REUTERS

Держенергонагляд звернувся до енергокомпаній і наголосив на необхідності дотримуватися вимог законодавства - не обмежувати постачання електричної енергії споживачам на період дії карантину, повідомляється на сайті уряду.

Читайте такожВ Україні посилили заходи щодо енергобезпеки під час НС

Зазначається, що в умовах карантину та надзвичайної ситуації, яку 25 березня було введено на всій території країни, багато громадян не зможуть вчасно і в повному обсязі сплатити комунальні платежі. Тому Держенергонагляд закликає ліцензіатів з розподілу електроенергії і електропостачальників з розумінням і відповідальністю поставитися до ситуації, що склалася.

Відео дня

«Послуги з постачання електричної енергії повинні надаватися споживачам безперервно. Перерви в поставках можуть виникати у разі ремонтних і профілактичних робіт, а також робіт з ліквідації аварій», - наголошується у повідомленні.

Зазначається, що такі норми прописані в Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Зокрема, в підпунктах закону зазначено, що на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавірусної хвороби, і протягом 30 днів від дня його скасування забороняється нараховувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також призупиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі несплати або оплати послуг не в повному обсязі.

Як повідомляв УНІАН, 17 березня депутати Верховної Ради ухвалили низку законів, якими вносяться зміни у діючі норми законодавства для запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Кабінет міністрів на засіданні 25 березня продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також на місяць ввів режим надзвичайної ситуації по всій країні.