REUTERS

Міністерство фінансів України пропонує у своїй моделі реформи оподаткування скоротити з 1 січня 2016 року в два рази ставки ренти для приватних газодобувних компаній за користування надрами.

Про це йдеться в представленій Мінфіном презентації податкової реформи.

Згідно з документом, Мінфін пропонує знизити рентні ставки на користування надрами для компаній, які видобувають газ на глибині до 5 кілометрів, до 29% з 55%, а для компаній, які видобувають газ на глибині понад 5 кілометрів, - до 14% до 28%.

Відео дня

Крім цього, з 1 січня 2018 року Мінфін пропонує чергове зниження оподаткування приватних газовидобувних компаній: при видобутку до 5 кілометрів – до 20%; понад 5 кілометрів – 10%.

Також Мінфін пропонує з 1 січня 2018 року запровадити 15% надбавку до податку на прибуток усіх газовидобувників.

Читайте такожЗниження ренти на видобуток газу може знизити його ціну для населення

Як раніше повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2014 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін у Податковий кодекс України.

Після цього ряд приватних газовидобувних компаній, акції яких котируються на європейських біржах, заявляли про перегляд своїх інвестиційних програм в Україні, що, на їх думку, призведе до зниження бурових робіт в 2015 році і падіння видобутку газу.

10 листопада 2015 року Верховна Рада не змогла ухвалити в другому читанні депутатський законопроект, що передбачає зниження в два рази ставок рентної плати для газодобувних компаній за користування надрами. Депутати пропонували внести в документ ряд поправок, проте вони не були підтримані більшістю. Доопрацьований законопроект планувалося розглянути 13 листопада, але цього зроблено не було. Дата наступного розгляду законопроекту наразі невідома.

Нагадаємо, ухваленим у першому читанні законопроектом пропонувалося, на відміну від відхиленого урядового, знизити оподаткування для всіх компаній, включаючи найбільшого газовидобувача в Україні – держкомпанію "Укргазвидобування".

Читайте такожРада схвалила податкові зміни для нової моделі ринку газу

Законопроект передбачає зниження рентних ставок на користування надрами для компаній, які видобувають газ на глибині до 5 кілометрів, до 29% з 55% (у випадку "Укргазвидобування" - з 70%). Для компаній, які видобувають газ на глибині понад 5 кілометрів, - до 14% з 29%.