Україна відмовиться від близько 90 кг збагаченого урану, якого вистачає для створення ядерної зброї.

Про таку ініціативу заявив Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ під час зустрічі з Президентом США Бараком ОБАМОЮ, яка відбулася напередодні у Вашингтоні у рамках саміту з ядерної безпеки, повідомляє прес-служба Президента України.

Відео дня

У спільній заяві глав держав, яку оприлюднили за результатами зустрічі, зазначено, що Президент США Б.ОБАМА позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну і фінансову допомогу в цьому питанні з боку Сполучених Штатів.

Як уточнив офіційний представник Білого дому Роберт ГІББС, йдеться про близько 90 кг збагаченого урану, який зберігається в науково-дослідних центрах України.

За оцінками фахівців, такої кількості матеріалу вистачає для створення декількох ядерних боєприпасів.

У зв'язку з цим, Б. ОБАМА високо оцінив це рішення України як історичний крок і підтвердження її лідерства в справі ядерної безпеки і нерозповсюдження.

Президенти домовилися, що їх країни вивчать шляхи зміцнення співпраці у сфері мирного використання атомної енергії, включаючи розвиток українських потужностей у сфері ядерних досліджень і зусилля із диверсифікації постачань палива для української атомної енергетики відповідно до Угоди про співпрацю у сфері ядерної енергетики і інших додаткових двосторонніх домовленостей, які можуть бути узгоджені між Україною і США.

Лідери двох країн також погодилися продовжити спільну роботу над забезпеченням ядерної безпеки, включаючи зусилля із безпеки майданчика ЧАЕС.

"США внесли майже 250 млн. доларів з цією метою і підтверджують свій намір і надалі підтримувати Україну та інші сторони в питанні приведення Чорнобильської АЕС в безпечний стан", - підкреслюють у заяві.

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Президент України своїм указом ввів в дію рішення засідання Ради національної безпеки і оборони України, яке пройшло в закритому режимі 9 квітня 2010 року. За даними інформованих джерел агентства, це рішення стосувалося ініціативи української сторони відмовитися від запасів високозбагаченого урану.