Міністр закордонних справ України Костянтин ГРИЩЕНКО сподівається, що Україні вдасться переконати Росію відмовитися від будівництва газопроводу “Південний потік”.

Про це К.ГРИЩЕНКО сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

“На жаль, попередній уряд попрацював, щоб створити переконання у тих, хто займається газовою проблематикою в Росії, що розраховувати на нас складно. Тому тепер це вимагає додаткових зусиль і потребує певного часу. Сподіваюсь, ми переконаємо”, - сказав він.

Відео дня

Відповідаючи на запитання, чому Україна хоче переглянути газові домовленості з Росією, К.ГРИЩЕНКО зауважив, що в усіх угодах є багато моментів, які порушують баланс інтересів двох сторін. На жаль, сказав він, попередній уряд, прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО підписала такі угоди, які поставили Україну в “надскладне становище, в якому ми ніколи не були під час незалежності”. “Ми виходимо з цієї проблеми з великими складнощами, але вже вирішили значною мірою найголовніше і невідкладне – ми домоглись отримання знижки протягом наступних десяти років”, - наголосив міністр.

За його словами, для довгострокової співпраці необхідно знайти довгострокові спільні інтереси у транспортуванні максимально великого обсягу газу саме українською газотранспортною системою. “Ми переконуємо росіян, що “Південний потік” просто не потрібний, це марнотратство, створення додаткових екологічних проблем, і не тільки екологічних, в басейні Чорного моря”, - додав К.ГРИЩЕНКО.

Довідка УНІАН. Газопровід “Південний потік" (South Stream) планується побудувати до 2013 року. Витрати на весь проект оцінюються приблизно в 25 мільярдів доларів. Газопровід буде прокладений по дну Чорного моря до Болгарії, а потім розділиться на дві гілки. Одна пройде через Грецію до Італії, а друга - через Сербію і Угорщину до Австрії. Пропускна спроможність трубопроводу, як очікується, становитиме 47-63 мільярди кубометрів газу за рік.