МАГАТЕ направляє інспекторів на японську АЕС 'Фукусіма'Керівництво МАГАТЕ направляє до Японії групу експертів, які проведуть інспекцію АЕС "Фукусіма-1", що постраждала від землетрусу, повідомляє в суботу агентство Кіодо з посиланням на джерело в ядерному відомстві.

Як очікується, інспекція аварійної електростанції пройде в середині травня.

Раніше МАГАТЕ вже направляла своїх експертів до Японії, після руйнівного землетрусу 11 березня, через який сталися аварії на АЕС. Зокрема, троє представників МАГАТЕ в кінці березня прибули в Японію для проведення моніторингу наявності радіоактивних речовин в продуктах харчування і в ґрунті спільно з фахівцями з міністерства сільського господарства Японії.

Відео дня

МАГАТЕ тісно взаємодіє з японськими ядерниками з 18 березня і готове здійснювати ще більше технічних консультацій, повідомили в агентстві.

Після руйнівного землетрусу 11 березня і цунамі заввишки більше 10 метрів на АЕС "Фукусіма-1" була зафіксована серія аварій, викликаних виходом з ладу системи охолодження. У результаті інцидентів на АЕС було виявлено кілька витоків радіації, що змусило владу евакуювати людей з 20-кілометрової зони навколо АЕС, ввести заборону на перебування людей у зоні відчуження, а також рекомендувати евакуацію жителям низки районів, розташованих у радіусі 30 кілометрів і більше від АЕС.

TEPCO очікує стабілізації ситуації на аварійних енергоблоках АЕС протягом приблизно шести-дев`яти місяців, а істотного зниження рівня радіації в районі станції - протягом трьох місяців.

Японське агентство з ядерної та промислової безпеки (NISA) оголосило 12 квітня про присвоєння сьомого рівня небезпеки аварії на "Фукусіма-1", хоча до того дня на аварійній АЕС було встановлено п`ятий рівень небезпеки. Максимальний рівень ядерної небезпеки встановлювався лише одного разу - під час аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. За оцінками INES, максимальний, сьомий, рівень характеризується виходом у навколишнє середовище радіоактивних матеріалів, що перевищують десятки тисяч терабекерелів (ТБК) йоду-131 в годину.

РІА-Новини