Сьогодні конкурсна комісія з проведення першого етапу двоступінчатих торгів на розробку техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) будівництва в Україні LNG-терміналу розкрила заявки від учасників цього проекту.

Як передає кореспондент УНІАН, за результатами розкриття заявок було названо 9 компаній, допущених для участі в конкурсі.

Зокрема, для участі в конкурсі заявки подали наступні компанії: Zagope (Португалія), Ramboll Oil&Gas (Данія), Socoin (Іспанія), Sener (Іспанія), Ambetech (США), ТОВ «ПрайсвотерхаусКуперс Україна» (PricewaterhouseCoopers) (Україна, м. Київ), Sveco Industry (Фінляндія), Technique Italy (Італія), Foster Wheeler Iberia (Іспанія).

Відео дня

За підсумками перегляду наявності в поданих заявках всіх необхідних документів конкурсна комісія пред`явила зауваження про відсутність деяких документів до однієї компанії - Zagope (Португалія).

Як повідомляв УНІАН, 1 липня ц.р. голова Державного агентства з інвестицій і управління національними проектами України Владислав КАСЬКІВ сказав, що Державне підприємство «Національний проект «LNG-термінал» оголосило відкритий тендер на розробку техніко-економічного обгрунтування проекту будівництва морського терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-термінал) на Чорноморському побережжі України.

В.КАСЬКІВ відзначив, що критеріями оцінки пропозицій будуть: ціна (гривні або євро); якість виконання (виконання аналогічних договорів, наявність фахівців відповідної кваліфікації); термін виконання.

Термін виконання ТЕО національного проекту «LNG-термінал – морський термінал з прийому зрідженого природного газу» становить 120 днів.

В.КАСЬКІВ відзначив, що на сьогодні потенційними місцями розташування терміналу є 5 майданчиків: наземний LNG-термінал - майданчик біля Одеського припортового заводу в районі порту «Южний» (Одеська область), наземний LNG-термінал - майданчик біля нафтового терміналу ВАТ «Укртранснафта» в районі порту «Южний»; наземний LNG-термінал в районі м. Очаків (Миколаївська область); наземний LNG-термінал у береговій зоні Березанського лиману (Миколаївська область); офшорний LNG-термінал у районі м. Одеса (у відкритому морі).

Також В.КАСЬКІВ відзначив, що майбутній LNG-термінал в Україні не «конфліктуватиме» з проектом AGRI (проект з доставкт азербайджанського газу до Європи через чорноморське побережжя Грузії, де газ зріджуватиметься і танкерами морем доставлятися до Румунії й далі до Західної Європи).

Довідка УНІАН. 17 грудня 2010 року було створено ДП «Національний проект «LNG-термінал», яке має скоординувати роботу зі спорудження терміналу з прийому зрідженого природного газу обсягом 10 млрд. куб. м на Чорноморському побережжі України до 2014 року.

Згідно з планом роботи, до вересня 2011 року підприємство має забезпечити розробку ТЕО проекту. Тендер з вибору компанії-розробника ТЕО мали оголосити 19 січня 2011 року, але його було перенесено.