Ілюстрація REUTERS

Ціни на природний газ в Європі з поставкою в короткі терміни можуть опуститися до мінусових значень.

Читайте такожНайгірше на нафтовому ринку вже позаду – голова ОПЕК

Про це повідомляє РБК.

Відео дня

"Якщо пропозицію на ринку залишиться високим по мірі заповнення сховищ, ми, можливо, побачимо негативні ціни в якийсь момент", - повідомив агентству один з трейдерів на європейському ринку газу.

Зазначається, що видання проводить паралель з ф'ючерсами на американську нафту WTI, які минулого місяця вперше в історії торгувалися нижче нуля. Нульові або від'ємні ціни означатимуть, що продавці газу в Європі будуть змушені віддавати газ безкоштовно або навіть доплачувати, щоб його забрали.

Ринкові котирування газу в Європі важливі, тому що 57% експортного портфелю "Газпрому" реалізується за довгостроковими контрактами з прямою прив'язкою до цін на європейських торгових майданчиках.

Ринок газу підпорядковується сезонним трендам: споживання завжди йде вниз навесні, що призводить до зростання запасів. Але зараз діє потужний додатковий фактор зниження попиту - коронавірус, й запаси накопичуються швидше.

По мірі заповнення газових сховищ, на тлі великих обсягів пропозиції СПГ зі сторони Катару і різко зниженого попиту через пандемію є ймовірність, що ціни на газ з постачанням на наступний день на британському хабі NBP опустяться нижче нуля.