Купити бензин можна далеко не на кожній АЗС / фото УНІАН, Микола тис

У високих цінах на бензин, які зараз спостерігають українці, винен не його дефіцит, а ажіотажний попит.

Таку думку висловив в ефірі Радіо НВ директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

"Коли складаємо прогнозний баланс, все одно не розраховуємо на такий ажіотаж. Якщо підсумувати все, що постачають до Києва, це не дуже відрізняється від довоєнного рівня. Тобто пального везуть багато, але таке враження, що воно йде в суху землю, тому що люди ... ми бачимо цей приватний транспорт - і кожна машина з каністрою. І саме тому не вдається так швидко ліквідувати той дефіцит", - розповів він.

Відео дня

За його словами, багато водіїв стоять у чергах для того, щоб" залити 10 літрів в повний бак", не маючи критичної потреби в пальному. 

"З повним баком, мабуть, спиться якось вночі легше", - додав експерт.

Відносно цін Куюн нагадав, що 10 днів тому бензин коштував 40-45 гривень за літр, зараз же ціна набагато вище.

"Зараз ми 52, 58, 60 грн за літр бачимо в ключових мережах. Це вже реакція на високий попит, і я не знаю, можливо, це - не кінцевий рівень, можливо, вона буде ще вищою для того, щоб і далі намагатися побороти цей ажіотажний попит", - розповів він.

Паливна криза в Україні

Як повідомляв УНІАН, в Україні в останній тиждень квітня почався дефіцит палива на АЗС. З метою вирішити питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин і дизельне паливо на 40-43%.

17 травня уряд призупинив цінове регулювання на ринку палива. За оцінками Кабміну, після цього рішення очікувані граничні ціни на дизельне паливо будуть не вище 58 грн за літр, а на бензин – не вище 52 грн за літр.

Згодом Держпродспоживслужба почала перевірки АЗС через завищені ціни на паливо.