Ілюстрація REUTERS

Вартість червневого ф'ючерсу на нафту марки Brent на лондонській біржі ICE впала на 6,88%, до $20,06 за барель. Про це свідчать дані торгів станом на 10:08.

Читайте такожРосійська нафта Urals вже дешевша $12 за барель

Ціни на американську нафту WTI знижуються на 16%, до $14,6 за барель.

Відео дня

Котирування ф'ючерсів на нафту впали на тлі ознак того, що запаси сировини у світі продовжують зростати. Учасники ринку побоюються, що виробники сировини будуть скорочувати видобуток недостатньо швидко для того, щоб повністю компенсувати падіння попиту через пандемію коронавірусу, пише РБК.

ОПЕК прогнозує, що після початку дії угоди зі скорочення видобутку в травні та червні світові ціни на нафту можуть піднятися в середньому до $35 за барель, а в другому півріччі наблизитися до $40 за барель.

У середині квітня 23 найбільших виробники нафти домовилися добровільно скоротити виробництво сировини протягом двох місяців на 9,7 млн барелів на добу з метою стабілізації нафтового ринку. З липня до кінця поточного року скорочення становитиме 7,7 млн барелів на добу, а з січня 2021 року до травня 2022 року — 5,7 млн барелів на добу. Деякі країни, наприклад Кувейт, Азербайджан, Алжир, почали знижувати виробництво заздалегідь, не чекаючи 1 травня.

Скорочення видобутку нафти ще не почалися повною мірою, проте у результаті відновлення попиту запобіжить формуванню надлишку пропозиції на ринку, розповів експерт Julius Baer Норберт Рюкер. Ціни на нафту марки Brent можуть повернутися вище $30 за барель вже до кінця літа і перевищити $40 за барель до кінця 2020 року, прогнозують у Julius Baer.