Ілюстрація REUTERS

За підсумками відеоконференції країни ОПЕК (найбільший член картелю — Саудівська Аравія), Росія та інші виробники нафти, що не входять в картель, уклали угоду про скорочення видобутку сумарно на 9,7 млн бар. у добу на два роки — з 1 травня 2020 року до початку травня 2022 року.

Читайте такожНова угода ОПЕК+ відкине нафтовидобуток Росії на рівень 17-річної давності

Про це повідомили пізно ввечері у неділю, 12 квітня, прес-служба російського Міненерго і представники інших учасників угоди, передає РБК.

Відео дня

«Ми оголошуємо про укладення історичної угоди про скорочення видобутку приблизно на 10 млн бар. нафти на добу з боку членів ОПЕК+ з 1 травня 2020 року», — повідомив у Twitter міністр енергетики Кувейту Халід аль-Фадиль. Це рекордний рівень зниження за всю історію.

Угода про скорочення видобутку отримала назву ОПЕК+, як і попередня, яка діяла три роки — з початку 2017-го до 31 березня 2020 року. Загалом відеоконференція учасників нової угоди тривала чотири дні - з 9 квітня до вечора 12 квітня — з перервами, в тому числі, на зустріч міністрів G20. В ОПЕК+ входить 23 країни, а частина членів G20, включаючи США і Канаду, формально не беруть участь в угоді, але також мають намір скоротити видобуток.

Кувейт, Саудівська Аравія й ОАЕ погодилися скоротити видобуток на додаткові 2 млн бар. у добу, написав у Twitter іранський міністр нафти Біджар Зангане, передає Shaha. Крім того, країни G20 домовилися про скорочення на 3,7 млн бар. Таким чином, загальне скорочення становитиме мінімум 15,4 млн бар. в добу. Загальний обсяг скорочення видобутку може становити близько 19 млн бар./добу, повідомила кореспондент Enegry Intelligence Аміна Бакр з посиланням на джерела.

Таке масштабне скорочення видобутку відповідає різкому падінню попиту через поширення епідемії коронавірусу — на 20 млн бар або 20%. «Такої ситуації не було ніколи — три роки тому пропозиція перевищувала попит на 3 млн барелів на добу, а зараз — вже на 20 млн барелів через падіння попиту», — заявив російський міністр енергетики Олександр Новак. З цієї причини важливо об'єднати зусилля не лише країн, що раніше брали участь в операції ОПЕК+ у 2017-2020 роках, але і, в першу чергу, інших великих виробників, у тому числі з країн G20, додав він.

Росія знизить видобуток нафти на 2,5 млн бар. з обговорених 9,7 млн у рамках угоди ОПЕК+, вказує прес-служба Міненерго. Базою зниження буде 11 млн бар., тобто Москва формально скоротить видобуток на 22,7%. Але реально російські компанії в березні 2020 року в сумі добували по 10,3-10,4 млн бар., розповіло РБК джерело, тобто реальне скорочення буде 17-18%.

Скорочення на 9,7 млн барелів буде діяти два місяці (травень-червень), протягом другого півріччя 2020 року країни ОПЕК+ будуть скорочувати видобуток на 7,7 млн бар., а з 1 січня 2021 року — лише на 5,8 млн барелів на добу, випливає з комюніке ОПЕК.

Через пандемію коронавірусу у квітні попит на нафту впаде як мінімум на 16,8 млн бар./добу, але падіння може бути вдвічі більшим — на 30-40 млн бар./добу (30-40% світового видобутку), попереджав раніше аналітик Bank of America Карен Костанян. По суті, ОПЕК+ і країни G20 просто зафіксували поточну ситуацію: навіть без угоди Росія і Саудівська Аравія зменшили видобуток вже у квітні, а США і так скорочують виробництво, вказував експерт.

Нагадаємо, учасники ОПЕК+ попередньо домовилися про спільне скорочення щоденного видобутку нафти на 10 млн бар. з 1 травня ще в перший день відеоконференції — пізно ввечері 9 квітня. Але єдиною країною, яка тоді не погодилася на нову угоду, стала Мексика. Від неї вимагали скоротити видобуток на 400 тис. бар./добу (в кінці 2019 року Мексика добувала 4,5 млн бар.), але міністр енергетики країни Росіо Нале Гарсія, присутня на переговорах, заявила, що вона готова знизити видобуток лише на 100 тис. бар. За її словами, Мексика не могла погодитися на більше скорочення, оскільки й так витратила багато сил на те, щоб зупинити падіння видобутку в країні. У підсумку, через суперечки інших учасників ОПЕК+ з Мексикою переговори кілька разів переносилися і підсумкове рішення було прийнято лише в неділю, 12 квітня — загальний розмір скорочення становив 10 млн бар., а 9,7 млн бар. в добу.