Фото REUTERS

В рамках підготовки до майбутнього опалювального сезону, важливо дати можливість добудувати об'єкти відновлюваної енергетики, які вже мають обладнання на місцях або законтрактували його, проте зупинили будівництво через бойові дії, заявив голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель в ефірі Національного телемарафону.

"Розвиток відновлюваної енергетики зробить українську енергосистему більш стійкою … Ці нові об'єкти потребують регуляторних рішень, щоб вони добудувались і стали частиною української енергосистеми", - сказав Оржель.

За його словами, навіть після перемоги України у війні, ризик атаки централізованих енергетичних об'єктів рашистами буде досить великий, тому необхідно розвивати малу розосереджену генерацію, якою є відновлювана енергетика. 

Відео дня

Окрім того, Оржель наголосив, що витрачати ракети на знищення малої генерації для ворога буде економічно недоцільно.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявляв, що завдяки "зеленій" генерації Україна побудує нову та децентралізовану енергосистему, якій будуть не страшні ракетні атаки.

Також міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна у 2023 році має намір ввести в експлуатацію до 500 МВт нових потужностей з виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Для реалізації цих намірів інвестори очікують на гарантії та підтримку з боку держави.