Европейці переймаються через майбутнє ємбарно на російську нафту / фото ua.depositphotos.com

Європейці нервують через очікування другого етапу ембарго на російську нафту у лютому, ситуація з пальним напружена.

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на сторінці в Facebook зазначив, що росіяни продовжують нищити будь-які об’єкти інфраструктури нафтопродуктозабезпечення в Україні з метою залишити українців без пального. Наприклад, 8 січня двома ракетами С-300 був зруйнований міні-НПЗ у Мерефі Харківської області.

"Завод готувався у січні видати перші зразки товарної продукції. Представники підприємства кажуть, що відновлення наразі неможливе", - зазначив Куюн.

Відео дня

За його інформацією, два тижні тому ті ж С-300 прилетіли на державний Шебелинський ГПЗ теж на Харківщині. Завод не працював із лютого, але окупанти вирішили його теж зрівняти із землею.

"Ситуація напружена. Європа готується до другої хвилі "нафтового" ембарго – відмови від імпорту російських нафтопродуктів 5 лютого. Всі дуже нервують. Багато хто бачив інфографіку, що Німеччина обнулила російський енергетичний імпорт. Це круто, але за кадром залишилось те, що націоналізований владою НПЗ "Роснафти" у м. Шведт у січні буде завантажений на 50%, а що буде у лютому – ще взагалі невідомо", - зазначив експерт.

Куюн додав, що така ситуація "змушує смикатись поляків", які закривають свої західні регіони саме німецьким дизелем.

Заборона на експорт російської нафти: подробиці

Наприкінці травня 2022 року лідери країн ЄС домовилися про введення заборони на експорт російської нафти.

3 грудня 2022 року Рада Європейського Союзу ухвалив рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується з Росії, на рівні 60 доларів США за барель.

26 грудня 2022 року країна-агресор заявила про плани зменшити вплив ембарго шляхом збільшення експорту сирої нафти.

5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набули чинності. З 5 лютого 2023 року також буде заборонена закупівля російських нафтопродуктів.