Залучення імпорту погіршує фінансово-економічне становище виробників електроенергії / фото УНІАН Володимир Гонтар

Міністр енергетики Герман Галущенко звернувся з листом до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерія Тарасюка з проханням заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.

Відповідну інформацію УНІАН повідомили в прес-службі Міністерства енергетики.

Читайте такожУкраїнцям напророкували збільшення тарифів на електроенергію в 10 разів

Відео дня

Зазначається, що міністр звернувся до регулятора з таким проханням на підставі Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі", який Верховна Рада прийняла 15 квітня 2021 року.

"Це (імпорт - УНІАН) суперечить стратегічним цілям України у сфері енергетики (зокрема, синхронізації Об'єднаної енергетичної системи України з ENTSO-E) і потенційно загрожує енергетичній безпеці", - цитує прес-служба лист глави Міненерго.

За інформацією прес-служби, ключовою вимогою при приєднанні енергосистеми України до ENTSO-E є забезпечення достатності власних генеруючих потужностей для покриття прогнозованого попиту на електричну енергію. Залучення імпорту електроенергії погіршує фінансово-економічне становище виробників електричної енергії та, відповідно, якість і повноту виконання затверджених Міненерго графіків ремонтів генеруючого обладнання електростанцій і теплоелектроцентралей.

Імпорт електроенергії з Росії: як розвивалися події

  • У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.
  • Україна 1 лютого 2021 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.
  • У березні президент України Володимир Зеленський підтримав обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.
  • 13 травня Президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).
  • Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону в Україну імпорту електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь).