Котирування на природний газ зросли порівняно з вересневими цінами / Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в жовтні встановила оптову ціну на газ для виробників теплової енергії на рівні 5,37 грн за куб.м, що на 24,8% вище ціни блакитного палива у вересні.

Про це йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Читайте також"Нафтогаз» збільшив чистий прибуток у 4,5 рази

Відео дня

«У жовтні 2020 року оптова ціна на природний газ для виробників теплової енергії, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСЗ), становить 5374,1 грн за 1 тис.куб. м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами)», - йдеться у повідомленні.

Прес-служба компанії зазначила, що за період, який використовується для розрахунків, котирування на природний газ в Європі виросли в порівнянні з вересневими цінами на 26% через підвищення попиту. Однак, завдяки значним запасам у підземних сховищах газу в Україні, ціна газу для виробників тепла в жовтні зросла у порівнянні з минулим місяцем на 24%.

У компанії нагадали, що "Нафтогаз" до 1 травня 2021 року постачає природний газ для виробників тепла, які підпадають під дію Положення про покладання спеціальних зобов'язань на суб'єктів ринку природного газу.

Хронологія подій

  • Станом на 16 жовтня 2020 року "Нафтогаз" заявив про те, що борги теплокомуненерго загрожують старту опалювального сезону в Києві.
  • Станом на 8 жовтня 2020 року "Нафтогаз" повідомив про проблеми зі стартом опалювального сезону у 50 населених пунктах України.
  • У вересні оптова ціна на газ для виробників теплової енергії від НАК "Нафтогаз України" була на рівні 4,319 грн за куб.м, що на 45,3% вище ціни блакитного палива в серпні.
  • З 1 серпня в Україні відкрився ринок природного газу для побутових споживачів, які отримали можливість самостійно обирати собі постачальника газу. Також завершився термін дії публічних спеціальних зобов'язань держкомпанії НАК "Нафтогаз України" для населення, але теплокомуненерго продовжать отримувати газ за регульованою «Нафтогазом» ціною до травня 2021 року.