Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила зміни до Кодексу газотранспортної системи.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні регулятора. Також затверджено Кодекс газорозподільних систем, що передбачає зниження допустимого розміру відхилення небалансів для замовників послуг транспортування газу.

Читайте такожНКРЕКП знехтувала правами побутових споживачів при визначенні правил для постачальника "останньої надії" - АсоціаціяЗгідно з документом, розмір допустимого відхилення для замовників послуг транспортування (толеранс) знижений з 10% до 3%, а для замовників послуг транспортування, які є операторами ГРС, – з 15% до 7,5%.

Відео дня

Крім цього, пропонується диференційований підхід до визначення розмірів допустимого відхилення в залежності від обсягів небалансу.

Коригування небалансу

Так, у разі небалансів від 3% до 5% включно (для операторів газорозподільної системи від 7,5% до 15% (включно) пропонується застосовувати величину коригування в розмірі 10%; і в разі небалансів понад 5% (для операторів газорозподільної системи більш ніж на 15%) пропонується застосовувати величину коригування в розмірі 20%.

Ринок газу

  • З 1 серпня 2020 року в Україні почав працювати конкурентний ринок газу для побутових споживачів.
  • Середня ціна імпортного природного газу в Україні в липні 2020 року склала 140,6 дол. за тисячу кубометрів, що на 60% більше, ніж у червні 2020 року.