Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України схвалила в першому читанні законопроект про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год).

Читайте такожБуславець хоче заборонити спалювати газ на ТЕС заради вугільних шахт

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2553 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо впровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків об'єму газу в одиницях енергії" у першому читанні проголосував 281 народний депутат при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як повідомив народний депутат Андрій Жупанин, доповідаючи по законопроекту, цей документ скасовує так звані "морозні" коефіцієнти.

"Найголовніше, ми робимо це для споживачів. Цей законопроект скасовує так звані "морозні" коефіцієнти. Можливо, ви чули, що 8,5 мільйона споживачів страждають від "морозних" коефіцієнтів, тобто від переплат газопостачальним компаніям. Споживачі нарешті почне платити за якість газу, а не за обсяг, яким можна маніпулювати. Відповідно, споживач зможе порівнювати ефективність природного газу та електроенергії", - повідомив Жупанин.

Також він зазначив, що даний законопроект наближає Україну до європейських стандартів.

"Ми наближаємо Україну до стандартів Енергетичної спільноти та виконуємо вимоги Угоди про асоціацію з ЄС. Даний законопроект є передумовою для інтеграції українського ринку в газовий ринок ЄС", - сказав Жупанин.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2019 року в "Нафтогазі" відзначали, що Україна повинна прийняти ряд нормативних документів і поступово переходити на розрахунок за газ в енергетичних одиницях, що надасть споживачу можливість оцінити власне споживання газу у порівнянні з використанням електроенергії.

Довідка УНІАН. Чинна в Україні система розрахунку газу не враховує теплотворності газу. Тобто, споживач не знає, яку кількість тепла отримує з одного кубометра газу. В країнах ЄС і в багатьох інших країнах світу споживання газу не вимірюється в кубометрах, а розраховується, наприклад, в кВт-год або кілокалоріях.