Фото УНІАН

Компанія JKX Ukгaine B.V. направила голові Антимонопольного комітету України Ользі Піщанській лист, в якому попередила, що передача акцій "Укрнафтобуріння" в управління "Укрнафтою" призведе до монополізації загальнодержавного ринку реалізації природного газу.

Нідерландський акціонер JKX Ukгaine B.V. володіє частиною у розмірі 10 % в установчому капіталі ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", щодо якої постановою Київського Печерського районного суду 4 травня було накладено арешт на корпоративні права у розмірі 99,9882%. Арешт торкнувся і десятивідсоткової частки JKX Ukгaine B.V. Також рішенням суду корпоративні права "Укрнафтобуріння" були передані в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

"Вважаємо, що отримання ПАТ "Укрнафта" в управління активів ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" у розмірі 99,9882%, у тому числі частки JKX Ukгaine B.V. у статутному капіталі ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" у розмірі 10%, підпадає під визначення концентрації суб'єктів господарювання, визначених Законом України "Про захист економічної конкуренції", при цьому така концентрація повинна бути заборонена Антимонопольним комітетом України як така, що призводить до монополізації ринків природного газу", - наголошується в тексті листа.

Відео дня

Також JKX Ukгaine B.V. роблять акцент на тому, що відповідно до закону "Про захист економічної конкуренції" безпосереднє або опосередковане придбання, придбання у власність в управління частин (акцій, паїв), яке забезпечує досягнення або перевищення 25% або 50% голосів у вищому органі управління відповідного суб'єкта господарювання визнається концентрацією суб'єктів господарювання.

Крім того, зазначають у JKX Ukгaine B.V., розпорядженням Кабміну від 23 травня 2023 р. N2 454-р АРМА має забезпечити передачу ПАТ "Укрнафта" активів ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння":

"Тобто ПАТ "Укрнафта" має отримати від АРМА в управління корпоративні права ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", а саме частки акцій, що забезпечить перевищення 50% голосів у вищому органі управління ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння". <...> Таким чином, одержання ПАТ "Укрнафта" в управління активів (корпоративних прав) ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" призведе до виникнення у ПАТ "Укрнафта" можливості чинити вирішальний вплив на господарську діяльність ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" та. відповідно, до появи відносин контролю між вказаними суб'ектами господарювання"

Компанія також звернула увагу Піщанської на те, що за результатами 2022 року сукупна вартість активів "Укрнафтобуріння" склала 21,09 млрд грн, а сукупний обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) – 9,712 млрд грн, тоді як дохід "Укрнафти" за той же період склав 40,8 млн грн. Ця диспропорція може перевищувати порогові показники, визначені частиною першою статті 24 Закону України "Про захист економічної конкуренції" і вимагає попереднього отримання дозволу Антимонопольного комітету України.

Таким чином, відповідно до закону, дана концентрація не може бути дозволена, а її учасники зобов'язані утримуватися від дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції і неможливості відновлення вихідного стану, відзначають в JKX Ukгaine B.V.:

"Враховуючи викладене, одержання ПАТ "Укрнафта" в управління активів(корпоративних прав) ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння", в тому числі частки JKX UkгaineB.V. в статутному капіталі ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння" у розмірі 10 %, безпопереднього отримання дозволу Антимонопольного комітету призведе до вчиненняПАТ "Укрнафта" порушення законодавства про захист економічної конкуренції"

Компанія також зазначає, що збройна агресія РФ проти України, що розпочалася у лютому 2022 року, призвела до суттєвого скорочення обсягів споживання природного газу як промисловими споживачами (внаслідок руйнування потужностей промислових підприємств та зупинки виробництв через обстріли або бойові дії), так і населенням (вимушена міграція населення у розмірі близько 8 млн за даними ООН). В результаті цих обставин загальний обсяг ринку природного газу скоротився більш ніж на 20% порівняно з 2021 роком і склав близько 21 млрд м3.

Водночас суттєве звуження обсягу ринку на тлі незначного падіння обсягів видобутку природного газу "Нафтогазу" зумовили збільшення його ринкової частки на загальнодержавному ринку первинної реалізації природного газу - у 2022 НАК забезпечував 64% споживачів за рахунок обсягів видобутку "Укргазвидобування" та ПАТ "Укрнафта". При цьому частка ПрАТ "ДК "Укрнафтобуріння" склала близько 2% від загального обсягу загальнодержавного ринку первинної реалізації природного газу.

Більш того, ринкова влада "Нафтогазу" на ринках природного газу ще більше зміцнилася в результаті отримання в управління заарештованих приватних корпоративних прав на 26 обласних і міських операторів газорозподільних систем (зараз це ТОВ "Газмережі", підконтрольне "Нафтогазу"), а також через отримання "Нафтогазом" права постачати газ майже всім побутовим споживачам України (близько 12 млн домогосподарств).

"Таким чином, протягом останніх років спостерігаються загрозливі тенденції щодо посилення ступеня концентрації загальнодержавного ринку первинної реалізації природного газу з домінуванням на ньому "Нафтогазу". При цьому, існуюча на сьогодні структура загальнодержавного ринку первинної реалізації природного газу створює передумови для вчинення "Нафтогазом" порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринках природного газу", - підкреслюється в листі.

Більш того, у разі отримання "Укрнафтою" в управління активів "Укрнафтобуріння", частка "Нафтогазу" на загальнодержавному ринку первинної реалізації природного газу збільшиться, а в перспективі - значно зросте, враховуючи значний обсяг розвіданих запасів природного газу Сахалінського родовища, попереджає JKX Ukгaine B.V.:

"3 огляду на те, що "Нафтогаз" є вертикально-інтегрованою компанією, що здійснюе діяльність на усіх етапах дистрибуції природного газу від його видобутку до постачання кінцевим споживачам, наявність у "Нафтогазу" доступу до значного обсягу ресурсу природного газу може надавати йому додаткових конкурентних переваг на ринку постачання природного газу та призводити до суттєвого обмеження конкуренції."

Враховуючи ці фактори, JKX Ukгaine B.V. з метою недопущення монополізації загальнодержавного ринку закликала Антимонопольний комітет України приступити до розгляду справи про концентрацію у зв'язку з наявністю підстав для її заборони, а також врахувати це при розгляді справи про надання дозволу на концентрацію за допомогою передачі в управління ПАТ "Укрнафта" активів ПрАТ "ДК "Укрнафтобуріння", в тому числі частки JKX Ukгaine B.V.

Вас також можуть зацикавити новини: