Українцям можуть знадобитися інші лічильники газу / фото ua.depositphotos.com

Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким деяким українцям рахуватимуть спожитий газ в одиницях енергії, а не в кубометрах, як це було раніше. За словами голови Союзу споживачів комунальних послуг Олега Попенка, подібне рішення може вилитися у великі фінансові витрати для цих споживачів.

Про це він сказав у коментарі сайту UBR.ua.

За словами експерта, нові норми набиратимуть чинності поступово - з 1 травня 2022 року по 1 травня 2023-го. Нововведення він називає прогресивним, однак для переходу на нову форму обліку знадобиться установка інших лічильників.

Відео дня

"На такий перехід у споживачів підуть великі суми. У державі навіть не всіх перевели на облік взагалі. У нас таких близько 15% домогосподарств. Їм розрахунок йде за формулою. Але за фактом рішення Ради - крок вперед", - підкреслив Попенко.

Читайте такожОпалювальний сезон під загрозою: Україні може не вистачити газу на зимуВін пояснив, що після компаній до даної процедури зможуть підключитися ті споживачі, які використовують газ для приготування їжі. Їх, за його словами, в Україні - мільйони.

"Але їм така процедура вкрай невигідна. Вони платять щомісяця в середньому по 50-60 грн. І установка спеціального лічильника за 20 тисяч гривень окупиться через десятки років", – додав він.

Нова форма обліку споживання газу - деталі

2 листопада Верховна Рада України схвалила закон про перехід на європейські стандарти обліку природного газу в енергетичних одиницях (кВт-год) замість кубічних метрів. 

Згідно з пояснювальною запискою, облік природного газу в Україні здійснюється в кубічних метрах, а в країнах ЄС обліку природного газу здійснюється в одиницях енергії.

Законом передбачається надання права Кабінету міністрів України приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу під час транспортування, зберігання, розподілу, видобутку, купівлі-продажу, постачання та споживання природного газу, у тому числі здійснення митного контролю та митного оформлення при переміщенні природного газу через митний кордон України, в одиницях енергії.