Російські окупанти вже десять днів безперервно гатять ракетами та дронами по українських електростанціях та електромережах. УНІАН дізнавався, який запас міцності має вітчизняна енергосистема, та як наша країна і кожен громадянин можуть відповісти російським терористам.

Вже двічі поспіль росіяни проводять свій кривавий обряд, починаючи робочий тиждень із масованих обстрілів ракетами та дронами нашої рідної землі. Наразі основна ціль рашистів - руйнування української енергетичної системи для того, щоб взимку країна сиділа без світла, тепла і води. І це попри те, що в самій Росії регулярно стаються вибухи на електростанціях та вже і літаки з неба на житлові будинки падають.

На фоні ганебних поразок російської армії на полі бою та значних внутрішніх проблем, кремлівським пропагандистам потрібно відволікати зомбованих росіян історіями смертей та страждань українців. Вочевидь, їм це дуже подобається.

Відео дня

Кремлівськім старим маразматикам і не втямки, що вся ця лють орди лише згуртовує українців. А ось тотальна пітьма у головах та душах росіян зрештою знесе і сам диктаторський режим. 

"Агресор прагнув залякати українців та паралізувати енергетику держави. Своєї мети він не досяг. Україна була готова до такого сценарію. Ми мобілізували зусилля для екстрених ремонтних робіт, відновили електропостачання в 4 тис. населених пунктів", - сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Проте є висока ймовірність, що жорстка тактика бомбардувань енергетики та цивільного населення продовжиться. А це означає, що Україні потрібно підготувати відповідь на цей надскладний виклик.

Більшу частину електроенергії в Україні виробляють атомні електростанції

Яким він може бути, у середу на нараді за участю президента проробляли урядовці, представники місцевої влади та енергетичних компаній України. За повідомленнями прес-служби голови держави, були обговорені сценарії можливих наслідків і моделі підтримки населення під час імовірних загроз різного ступеня небезпечності. Учасники погодили необхідні заходи на випадок відсутності електроенергії в населених пунктах. 

Окремо зупинилися на питанні співпраці з міжнародними партнерами щодо обладнання для забезпечення всіх населених пунктів, де немає електроенергії. Президент Володимир Зеленський поставив завдання муніципальній владі та енергетикам оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ і сіл.

Російський енергетичний тероризм

Останніми роками більшу частину електроенергії в Україні виробляють атомні електростанції. Цей вид генерації називають базовим, тобто блоками АЕС неможливо маневрувати, адже для того, щоб включити або відключити блок, потрібно два дні.

А обсяги споживання електроенергії протягом доби різні, відповідно потрібна гнучка генерація для балансування – це теплоелектроцентралі, теплоелектростанції та гідроелектростанції, які можуть включатись і відключатись від системи протягом кількох годин. На них лягає третина виробництва електроенергії в країні.

Запорізьку атомну електростанцію вороги намагаються у нас брутально забрати, застосовуючи ядерний шантаж: тримають в заручниках весь персонал і саму станцію в Енергодарі, яка, до речі, є найбільшою в Європі і в зимові період виробляла чверть всієї електроенергії в країні.

Наші ТЕС і ТЕЦ рашисти піддають прямим актам тероризму, знову і знову намагаючись влучити по ним ракетами та дронами. За десять днів ракетні атаки були здійснені на критично важливі енергетичні об’єкти по всій України: теплоелектростанції, теплоелектроцентралі та підстанції. За словами президента Володимира Зеленського, від цих обстрілів постраждала третина українських електростанцій.

Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук повідомив, що дві теплові електростанції енергохолдингу внаслідок російських обстрілів зазнали сильних пошкоджень. На обох ТЕС ушкоджені саме ті об'єкти, які є критичними для їх роботи, без яких вони нормально працювати не можуть, тому швидко відновити функціонування станцій буде важко.

До лютого 2022 року українська енергетична система працювала синхронізовано з системами Росії та Білорусі

В українській енергокомпанії абсолютно впевнені, що російські військові не могли б нанести таких значних руйнувань без наводки з боку російських енергетиків.

"Я в цьому впевнений на сто відсотків тому, що без спеціальних знань про те, як працює енергомережа, які об'єкти є важливими і чому, неможливо швидко зруйнувати енергосистему. Вона споруджувалася за часів Радянського Союзу і мала багаторівневий захист для таких ситуацій. Для того, щоб її зруйнувати, потрібно знати куди бити", - сказав Сахарук.

Захист енергетичних об’єктів

Варто нагадати, що до лютого 2022 року українська енергетична система працювала синхронізовано з системами Росії та Білорусі,  і, як вихідці з "совка", всі вони будувалися за одним принципом. Тому криваві росіяни знають, куди треба цілити.

Проте, наша країна має зробити все, щоб ворогам не вдавалося легко вражати енергетичні цілі, а нанесена шкода не впливала суттєво на життя країни.

Перше і основне - це сучасні та ефективні засоби протиповітряної оборони, які мають надати Україні західні партнери, або розробити українська оборонна промисловість. Друге – це суттєве зниження споживання електричної енергії в країні, щоб легше балансувати системою.

Виконавчий директор ДТЕК вважає, що енергетики самостійно можуть захистити свої об’єкти лише від невеликих вибухових пристроїв або осколків. Для відбиття ракетних атак потрібна серйозна зброя.

"Маючи такого сусіда, як Росія, біля кожного енергетичного об’єкту ми будемо вимушені поставити ефективні засоби перехоплення дронів, як це працює, наприклад у Південній Кореї, коли на будинках багатоповерхових будинків стоять крупнокаліберні кулемети", - сказав Сахарук.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зазначив, що ситуація для наших енергетиків дійсно складна і зараз доводиться докладати багато зусиль для того, щоб утримувати стабільне постачання електрики українським споживачам.

"Стійкість енергетичної системи ми довели практикою, що вона є фантастичною. Я впевнений, що будь яка європейська країна, якби вона втратила те, що втратила Україна, вже була б без електрики, без живлення і включали би на 2-4 години на добу максимум", - сказав він.

Після останніх ракетних ударів по наших містах під час вечірнього піка рівень споживання електроенергії в Києві знизився на десять відсотків

Але, нажаль, цей запас міцності не є безкінечним. Частково пошкоджена національна енергосистема має знизити навантаження, тому дуже важливо, щоб саме в пікові години енергетики отримали допомогу від українців.

"Крок за кроком нам стає все складніше утримувати ці удари. Зараз енергетики потребують допомоги від кожного українця, і ці заклики економити у пікові години, виникають не просто так", - сказав він.

Дати додаткову стабільність енергосистемі

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що профільні відомства розробили детальний комплекс економного споживання електроенергії населенням, підприємствами, установами та організаціями в умовах дії воєнного стану.

За його словами, після останніх ракетних ударів по наших містах під час вечірнього піка рівень споживання електроенергії в Києві знизився на десять відсотків, а у центральному регіоні — на вісім відсотків.

Оператор об’єднаної енергомережі "Укренерго" повідомив, що завдяки економії з боку громадян, шість днів після терористичної атаки агресора на наші електромережі диспетчерський центр не застосовував примусових відключень у вечірній пік споживання.

"Хочу ще раз наголосити: максимальна економія електроенергії — це те, що ми просимо зробити кожного українця. Особливо це стосується вечірніх годин", - підкреслив голова уряду.

Він закликав наших громадян, з 17 до 23 години не користуватися пральними машинками, бойлерами, кондиціонерами, обігрівачами. Також потрібно обмежити використання електрочайників та електроплит. Необхідно вимикати світло у приміщеннях, де не перебувають люди, та перенести ремонтні роботи на денний час.

У свою чергу представники бізнесу мають вимкнути вивіски та зайве освітлення. "Кожен кіловат енергії, яку ви не використовуєте, дасть додаткову стабільність нашій енергосистемі", - наголосив Шмигаль.

Звикаємо до економного споживання

Економне споживання електрики – це надзвичайно важливе завдання для всієї країни. Українським енергетикам потрібен час, щоб після обстрілів відновити подачу світла у наші домівки. Масовані повітряні атаки, які продовжуються, робитимуть відновлення більш складним та довгим. Тому всім нам потрібно кардинально переглянути свій спосіб життя та правила користування енергоприладами.

Українці, які свідомо обмежують власне споживання, допомагають енергетикам виконувати свою роботу

Чимало технологічних радощів цивілізації, незважаючи на компактні розміри, є досить потужними споживачами електроенергії.

В "Укренерго" розказали, що кожен увімкнений в часи пік електрочайник, фен, кондиціонер, пральна машина або навіть звичайна лампа розжарювання забирають в сотень інших споживачів можливість взагалі подбати про себе: зарядити телефон чи увімкнути одну лампочку "економку".

"А якщо ви не вмикаєте електрочайник, - це дає можливість 120 людям заряджати в цей час смартфони чи увімкнути 160 LED-ламп", - повідомили в компанії.

Генеральний директор енергохолдингу "Yasno" Сергій Коваленко підкреслює: якщо в пікову годину українці масово знижують споживання, то це означає, що замість аварійних відключень, деякі райони міста залишаються зі світлом

"Звичайна пересічна сім’я в місті Києві може знизити споживання без будь яких цивілізаційних втрат для свого життя. По друге, потрібно враховувати енергоємність кожного приладу та зміщати його використання на непікові години", - сказав він.

Коваленко підкреслив, що потрібно готуватись до важкої зими та можливих несподіваних ситуацій. Варто мати заряджені павер-бенки, теплу одежу, запас їжі та води на 1-3 дні.

Зима та початок опалювального сезону стають все ближче. Традиційно о цій холодній порі буде зростати і споживання електроенергії. Щоб успішно пройти опалювальний період в умовах регулярних ракетних атак, українцям слід пам’ятати: від того, наскільки розумно і ощадливо ми ставимося до споживання електрики вранці та ввечері напряму залежить, чи будуть аварійні відключення світла.

Звичайно, що в більшості наші громадяни не можуть вплинути на фізичний захист національної енергосистеми та окремих об’єктів, проте кожен із нас може відповісти агресору гнучкістю та розумним підходом у споживанні. Українці, які свідомо обмежують власне споживання, допомагають енергетикам виконувати свою роботу: балансувати енергосистему та відновлювати пошкоджені ворогом мережі. Будемо робити правильні маленькі речі і зробимо велику справу для себе та країни.

Ганна Бредіхіна