Україна вже давно заявляє, що санкції проти російського цивільного ядерного сектору повинні стати частиною глобального санкційного пакету. Україна вже запровадила санкції проти двохсот осіб, пов’язаних з російською атомною енергетикою. І, врешті, Німеччина запропонувала Євросоюзу запровадити в наступному пакеті санкцій проти Російської Федерації щодо обмеження атомної галузі РФ.

Це рішення насамперед важливе тому, що потрібно припинити безкарність російської компанії Росатом відносно її дій на Запорізькій атомній електростанції. Те, чим Росатом займається на ЗАЕС, практично є ядерним шантажем, це порушення всіх основних стовпів ядерної безпеки, які визначені МАГАТЕ.

Ціле місто Енергодар росіяни перетворили на концтабір

Доказів таких порушень більше, ніж достатньо. Багато представників Росатому приїжджали на ЗАЕС, вони не особливо й ховалися. Ця компанія "здійснювала управління" ЗАЕС. І на сьогодні росіяни вважають, що ЗАЕС належить їм й "управляється" з Москви. Тобто мова йде не лише про ядерний шантаж, а буквально про крадіжку цілої АЕС. Це - небачений випадок в історії.

Крім того, відбуваються серйозні порушення щодо будівництва якихось незрозумілих споруд (ніхто не знає, що там насправді будується).

Також постійно чиниться тиск на персонал, який перебуває фактично в стані заручників. Ціле місто Енергодар росіяни перетворили на концтабір. Там усіляко знущаються з персоналу ЗАЕС та їхніх родин, змушують укладати незаконні контракти з Росатомом, відмовлятись від українського громадянства. Встановлені факти катувань та вбивств українців-співробітників ЗАЕС… Тобто, по-перше, важливо, щоб такі речі не залишалися безкарними.

Росатом дуже сильно зав’язаний в ланках паливного ядерного циклу

По-друге, необхідно знизити фінансовий потік для компанії Росатом з міжнародних ринків. І дуже важливо прибрати Росатом з ключових ланок в торгівлі послугами зі збагачення урану та з виробництва самого ядерного палива - паливних елементів, ТВЕЛів.

Росатом дуже сильно зав’язаний в ланках паливного ядерного циклу. Він та його дочірні компанії по усьому світу (понад 360) займає, приблизно, 40% ринку збагачення урану. Десь понад 20% - ринку фабрикації ядерного палива. Понад 250 гігават електроенергії, яка виробляється в країнах Заходу, тим чи іншим чином залежать від поставок ядерних технологій, ядерного палива та збагаченого урану саме від Росії.

Тобто сьогодні ні США, ні багато європейських країн, особливо країни Східної Європи, не здатні відмовитися від купівлі ядерного палива, від послуг по збагаченню ядерного палива. Адже для того, щоб диверсифікувати такі поставки потрібен час та серйозні інвестиції.

Росатом так глибоко запустив свої щупальця в ланцюги ядерно-паливного циклу, що позбавитись від цих щупалець буде дуже важко

Потрібно розуміти, що між диверсифікацією поставок нафти та газу та диверсифікацією ядерного палива є велика різниця. В першому випадку можна лише знайти нових постачальників. В другому потрібно будувати додаткові потужності з виробництва урану, зі збагачення, з фабрикації ядерного палива. Це не робиться за рік-два. Щоб відійти від російських поставок у сфері ядерних технологій потрібно років 5-7.

Наші західні партнери довго не були готові (і зараз не зовсім готові) вживати серйозних санкцій проти Росатому. Тим не менше заяви про початок санкційного тиску (треба це чітко розуміти) - дуже важливий символічний знак. З іншого боку, теж варто брати до уваги, що Росатом так глибоко запустив свої щупальця в ланцюги ядерно-паливного циклу, що позбавитись від цих щупалець буде дуже важко. Тому санкції будуть застосовані не щодо основного виробництва компанії Росатом. Не тих компаній, які займаються збагаченням урану чи фабрикацією ядерного палива. А для якихось більш-менш другорядних компаній, які не впливають на поставки в країни Заходу.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова