Експерт прогнозує зростання тарифів на світло в Україні / фото 5.ua

Українцям варто готуватися до підвищення тарифів на електроенергію і модернізувати своє житло, щоб воно споживало менше енергії. Про це сказала президент DiXi Grouр Олена Павленко в ефірі телемарафону.

"Не варто сподіватись, що через п’ять років у нас буде модернізована інфраструктура, якщо ми не доплачуємо за неї. Слід очікувати підвищення тарифів. Я не думаю, що воно буде негайне. Я не думаю, що воно буде надзвичайно високе – в шість разів, як розказують. Я думаю, що це буде повільно і поступово, невеликими етапами", - сказала вона.

За її словами, український уряд має розказати, коли і як планується підвищувати тарифи. А також відкрити якомога більше програм для того, щоб кожен міг підготуватися до цього підвищення. Мова йде про використання енергоефективних технологій: заміна вікон, ізолювання будинків, щоб вони менше споживали тепла чи енергії.

Відео дня

Павленко зазначила, що українці мають готуватись як до складного літа, бо енергоінфраструктура піде в ремонти і потрібно буде економити, так і до складної зими, бо ворог може продовжувати обстріли енергетики знову.

Також, за її словами, уряд має розказати, куди підуть кошти на підвищення тарифів.

Ситуація з електроенергією в Україні

Як повідомляв УНІАН, 24 березня уряд продовжив дію механізму покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на ринку електроенергії, яким регулюється тариф на електрику для населення, до 30 квітня.

За словами голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Костянтина Ущаповського, уряд розробляє програму, яка дозволить після опалювального сезону повернутися до питання підвищення тарифів на комунальні послуги.

Радник прем'єр-міністра Юрій Бойко заявив, що розглядається декілька концепцій підвищення тарифів на електроенергію для населення. Один із варіантів – ринкові тарифи. Наразі це 5-6 грн за кіловат-годину.

Довідка УНІАН. Вже багато років в Україні відкладають болюче питання підвищення тарифів на електроенергію для населення: суттєво вони не змінюються з березня 2017 року.

Наразі для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат та 1,68 гривень – у разі споживання понад 250 кіловат-годин на місяць.

Вас також можуть зацікавити новини: