Реверсне транспортування газу відбулося на замовлення компанії ЕРУ Трейдинг / Ілюстрація REUTERS

Оператор ГТС України вперше здійснив транспортування газу з трансбалканського напрямку в Україну.

Реверсне транспортування газу відбулося з Греції через ГТС Болгарії та Румунії в Україну на замовлення компанії ЕРУ Трейдинг, повідомили в ОГТСУ.

Читайте такожУкраїнці зможуть купити газ у регіональних газзбутів дешевше, ніж у «Нафтогазу»

Відео дня

Технічно і юридично таке транспортування було можливе з 1 січня 2020 року, проте на практиці тільки зараз українські трейдери скористалися таким сервісом.

"Можливість транспортувати газ з південного напрямку дозволяє Україні диверсифікувати як джерела енергії, так і маршрути поставок. Реверс блакитного палива через трансбалканський газовий коридор відкриває Україні доступ до зрідженого газу з LNG-терміналів в Греції і Туреччині і трубного газу з каспійських країн", - заявив гендиректор ОДТСУ Сергій Макогон.

"Одночасно з цим, з моменту запуску газопроводу Турецький потік з січня 2020 року, транзит газу з Росії через Україну в Молдову і Румунію зменшився на 70%. Тому розвантажена інфраструктура української ГТС може бути задіяна в реверсному напрямку. А це-додаткова гарантія енергетичної безпеки для України", - зазначив Макогон.

Скріншот Tsoua.com

Трейдерам, які планують імпортувати газ в Україну з півдня, необхідно буде також укласти договір з оператором ГТС Молдови. Разом з тим, оператори ГТС України, Болгарії, Румунії та Молдови працюють над подальшим розвитком зазначеного напрямку.

Трансбалканський коридор - що це таке

Як повідомляє Wikipedia, трансбалканський трубопровід (нафтопровід Бургас — Александруполіс) — це нафтопровід в обхід проток Босфор і Дарданелли. Передбачалося, що маршрут нафтопроводу пройде від болгарського міста Бургас на березі Чорного моря до грецького Александруполіса на березі Егейського моря.

Трубопровід мав, як передбачалося, розвантажити знаходяться під контролем Туреччини протоки, що з'єднують Чорне і Середземне моря. Планувалося, що по даному трубопроводу буде поставлятися російська нафта з морського терміналу в Новоросійську, в Бургасі перевантажуватися з танкерів, далі по трубопроводу буде надходити в Александруполіс, де знову буде вантажитися на танкери. Проектна протяжність нафтопроводу - 285 км, пропускна здатність — 35 млн т на рік з можливістю розширення до 50 млн т.

Попередня вартість проекту оцінювалася в $1,2 млрд.передбачалося, що Росії буде належати 51,7% акцій консорціуму з управління трубопроводом, Болгарії та Греції — по 24,15%. Роботи з прокладання труби хотіли почати на початку 2008 року і закінчити через півтора року. За деякими оцінками, будівництво нафтопроводу могло бути завершено до 2010 року. 

У 2011 році уряд Болгарії відмовився від участі в проекті, що автоматично зробило його нереалізованим, а на початку 2012 року виплатило російській стороні борг, що утворився в ході підготовки будівництва.

Хронологія подій

У 2019 році оператор газотранспортної системи України держкомпанія «Укртрансгаз» і оператор «Молдовагаз» спільно з операторами газотранспортної системи інших країн погодили необхідні технічні рішення для створення нових імпортних потужностей газу на базі системи Трансбалканського трубопроводу у напрямку «південь-північ» реверсом по трубопроводу "Транзит-1".

18 грудня 2019 року Україна і Румунія уклали угоду, яка розблокує імпорт газу через трансбалканський коридор.