Ілюстрація REUTERS

Компанія «Оператор ГТС України» і румунський оператор «Трансгаз» підписали угоду про взаємодію відповідно до європейських правил, що дасть змогу з 1 січня 2020 року транспортувати газ за маршрутом Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу і в зворотному напрямку 15,8 млн куб. м.

Читайте такожУкраїна значно збільшила імпорт газу: скільки і де купила

Про це йдеться в повідомленні «Оператор ГТС України» з посиланням на інформацію голови компанії Сергія Макогона.

Відео дня

«Оператор ГТС України» і румунський «Трансгаз» підписали міжоператорську угоду і розблокували трансбалканський газовий коридор», - сказано в повідомленні.

Відзначається, що це означає, що у всіх постачальників з'явилася можливість вільно транспортувати блакитне паливо по новому маршруту поставок - з Південної Європи і Туреччини - через Болгарію і Румунію - в Україну і далі в Молдову. Тобто з 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1» буде доступна потужність за маршрутом Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м. на добу і в зворотному напрямку 15,8 млн куб. м.

«Це рішення є історичним і надзвичайно важливим, оскільки дає змогу створити додатковий маршрут для імпорту газу в Україну, насамперед, для забезпечення газом споживачів Молдови і прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть змогу безперебійно пройти зиму навіть за умови можливого припинення транзиту газу з РФ», - цитує прес-служба Макогона.

За інформацією прес-служби, попередні умови взаємодії операторів ГТС України і Румунії не дозволяли транспортувати природний газ у реверсному напрямку, оскільки така можливість була заблокована чинним транзитним контрактом між НАК «Нафтогаз України» і російським «Газпромом». Після закінчення цього контракту, з 1 січня 2020 року, таке обмеження буде нівельовано і оператор ГТС України зможе співпрацювати з оператором ГТС Румунії за європейськими правилами.

«Більше того, нова угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини і Греції у разі, якщо «Газпром» зупинить транзит до Європи через територію України. Уже в найближчі дні відбудуться перші аукціони на бронювання потужностей на міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, оператор газотранспортної системи України держкомпанія «Укртрансгаз» і оператор «Молдовагаз» спільно з операторами газотранспортної системи інших країн узгодили необхідні технічні рішення для створення нових імпортних потужностей газу на базі системи Трансбалканського трубопроводу за напрямком «південь-північ» реверсом по трубопроводу «транзит-1».