Україна поступово скорочує транзит газу через свою територію / фото УНІАН

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у січні-серпні 2020 року скоротився на 42% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – до 34,8 мільярда кубометрів.

Читайте такожПоставки російського газу за старими цінами відновлюватися не будуть-Коболєв

Про це йдеться в повідомлення "Оператора ГТС України "(ОГТСУ).

Відео дня

Згідно з повідомленням, до Словаччини за цей період було протранспортовано 23,9 мільярда кубометрів, до Угорщини – 5,9 мільярда кубометрів, до Польщі – 2,6 мільярда кубометрів, до Молдови – 1,87 мільярда кубометрів, до Румунії – 0,46 мільярда кубометрів.

Чому Україна скорочує транзит газу

Зазначається, що зниження транзиту по Південному маршруту ГТС України пов'язано із запуском в січні 2020 року газопроводу "Турецький потік", по якому газ доставляється з Росії в Туреччину, а звідти в країни Балканського півострова.

Що цьому передувало

  • З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "оператора ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МГУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.
  • 30 грудня 2019 року Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу до Європи строком на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.
  • Документом передбачено, що російський "Газпром" повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 мільярдів кубометрів в перший рік і по 40 мільярдів кубометрів - в наступні 4 роки.
  • "Турецький потік" - газопровід протяжністю близько 1 тисячі кілометрів, що проходить по дну Чорного моря з Краснодарського краю РФ до Туреччини в обхід України.
  • 8 січня 2020 року президенти Росії та Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган оголосили про офіційний старт та початок експлуатації газопроводу "Турецький потік".