Нинішня програма з МВФ закінчується в середині 2022 року / Ілюстрація REUTERS

Україна отримає нову програму від Міжнародного валютного фонду лише за умови повернення до ринкових тарифів на газ для населення.

Про це повідомили у прес-службі Центру економічної стратегії (ЦЕС) з посиланням на директора ЦЕС Гліба Вишлінського.

"Ми маємо повернутися до переговорів щодо нової програми з МВФ, тому що ця закінчується в середині наступного року. Серед наших зобов’язань прямо прописане повернення до ринкових тарифів на газ", - зазначив він.

Відео дня

Вишлінський підкреслив, що за ситуації, коли влада встановлює ціну, в декілька разів меншу за ринкову, нової програми, що захищатиме Україну від зовнішніх ризиків, чекати не варто.

На переконання експерта, попри зростання номінальної зарплати на 20% та пенсій, влада має відкрито комунікувати з суспільством.

Читайте такожУ Раді зареєстровано законопроект про повернення держрегулювання цін на газ

"Уряд має чесно сказати людям: ви почали заробляти більше, але витрати на те, що ви купуєте, в цілому світі теж зросли. Тому не потрібно розповідати казки про те, що ціни не будуть зростати. Ціни будуть зростати, і адміністративно регульовані ціни також зростатимуть, готуйтеся до цього. Ми будемо робити це поступово, запроваджувати механізм субсидій, тому що є зовнішні чинники, які не залежать від України. Ми не хочемо зробити країну Венесуелою", – зазначив директор ЦЕС.

Як повідомляв УНІАН, українська влада у меморандумі про економічну та фінансову політику, укладеному з Міжнародним валютним фондом, зобов'язалася не вводити обмеження цін на газ, що постачається домогосподарствам, і при цьому забезпечити захист незахищених верств населення шляхом надання субсидій на оплату ЖКП.