В енергетиці сформувалось коло боргів між державними підприємствами / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Національна енергетична компанія "Укренерго" працює з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), щоб залучити 150-200 млн доларів для погашення боргів перед держпідприємством "Гарантований покупець". 

Про це заявив голова ради Української асоціації відновлювальної енергетики Станіслав Ігнатьєв

Він розповів, що наразі в енергетиці сформувалось коло боргів між державними підприємствами. Зокрема, системний оператор НЕК "Укренерго" формує борги перед держпідприємством "Гарантований покупець", яке фінансує пільговий тариф на електроенергію для населення. 

Відео дня

"Укренерго, на відміну від інших підприємств, намагається закрити ці борги. Це до 1 млрд доларів кредитів та грантів від наших партнерів. Крім того, зараз "Укренерго" активно працює з Європейським банком реконструкції та розвитку, щоб залучити кредит на 150-200 млн доларів, для того, щоб закрити заборгованість перед "Гарантованим покупцем", - сказав інвестор. 

Ігнатьєв пояснив, що фактично ці кошти "Укренерго" спрямує "Гарантованому покупцю" для погашення боргів за допоміжні послуги та перед сектором відновлювальної енергетики. 

Як повідомлялося, "Укренерго" накопичила 29,6 млрд грн боргу перед ДП "Гарантований покупець" щодо оплати послуги зі збільшення частки зеленої енергетики в Україні. 

Водночас "Укренерго" закликає НКРЕКП встановити бездефіцитний тариф на передачу електроенергії компанією, щоб вона не накопичувала нові борги та обслуговувала залучені кредити. Через недостатність тарифу компанія у 2019-2022 роки зазнала понад 49 млрд грн тарифних збитків.