Слідство не встановило, хто підірвав російські газопроводи / фото ua.depositphotos.com

Попереднє розслідування вибухів на газопроводах "Північний потік 1 і 2" триває.

Як заявив шведкський прокурор Матс Юнгквіст, обставини цього злочину важко розслідувати. "Є маса різної інформації і репортажів про диверсії проти газопроводів. Інцидент, очевидно, став ігровим майданчиком для різних спроб впливу. Ці припущення не впливають на попереднє розслідування, яке засноване на фактах та інформації, отриманих в результаті аналізу, огляду місця злочину і співпраці з владою Швеції та інших країн", - йдеться в його заява.

За словами прокурора, йдеться про грубий саботаж у міжнародних водах, спрямований проти інфраструктури, власники якої не пов'язані зі Швецією. Їх розслідування, перш за все, має з'ясувати, чи використовувалася шведська територія для цього.

Відео дня

"Ми сподіваємося, що нам вдасться встановити, хто скоїв цей злочин, але можна констатувати, що це, ймовірно, буде складно, враховуючи обставини", - додав він.

У коментарі Reuters Юнгквіст сказав, що основною версією є причетність до підриву "державного суб'єкта".

Вибухи на "Північних потоках": що відомо 

Нагадаємо, що наприкінці вересня на трубах російських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік - 2" сталися витоки. Це сталося у виключній економічній зоні Данії.

Президент РФ Путін звинуватив у витоках на "Північному потоці" "англосаксів", в Євросоюзі заявили, що це сталося в результаті навмисних дій.

У листопаді шведські слідчі повідомили, що знайшли в районі вибухів сліди вибухівки і сторонніх предметів.

За даними The New York Times, компанія Nord Stream AG попередньо оцінила вартість ремонту і відновлення подачі газу в 500 мільйонів доларів. 

Вас також можуть зацікавити новини: