Коболєв вважає, що Європа зможе використовувати альтернативні джерела енергії / фото REUTERS

На тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України, припинення РФ поставок газу в Європу буде політичним самогубством для країни-окупанта.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес заявив екс-глава НАК Нафтогаз-України Андрій Коболєв.

"Я позитивно ставлюся до процесу, який запустили самі росіяни. Це добровільне накладення самосанкцій. Не тільки з точки зору того, що вони втратили Польщу, Болгарію. Але й тому що вони демонструють Європейському Союзу всю свою агресію, неадекватність і бажання шантажувати. Такі речі прощати не можна. І я сподіваюся, що в Європі це реалізується в конкретні кроки", - зазначив Коболєв.

Відео дня

Він також зазначив, що у разі, якщо РФ припинить постачання газу, Європі доведеться ухвалити кілька важких рішень.

"Момент істини настане, якщо росіяни остаточно вирішать вчинити самогубство і відключать Європу від газу. Тоді Європа зможе збалансуватися з альтернативних джерел газу, запустити альтернативні джерела енергії та зменшити обсяг споживання, модифікувавши поведінку своїх споживачів. Я вважаю, що це абсолютно реалізована тактика, яка зажадає кілька важких політичних рішень", - заявив Коболєв.

Війна в Україні:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Наприкінці березня президент РФ Володимир Путін видав наказ про оплату за російський газ виключно в рублях, замість Євро. Тоді керівництво ЄС заявило, що не виконуватиме цю вимогу.
  • Наприкінці квітня Росія оголосила про призупинення поставок газу в Польщу і Болгарію у зв'язку з відмовою цих країн платити в рублях.
  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що цей крок продемонстрував ненадійність Росії як постачальника енергоносіїв.
  • За даними видання Bloomberg, італійський енергетичний гігант Eni SpA готується відкрити рублеві рахунки в "Газпромбанку", проте чекає подальших вказівок від влади щодо нового механізму оплати газу від Кремля.

Вас також можуть зацікавити новини:

Три країни ЄС відкликали вето на нафтове ембарго проти Росії - ZDF

Експорт "Газпрому" впав до тримісячного мінімуму

ЄС розглядає "особливі умови" для Угорщини та Словаччини заради нафтового ембарго - Reuters