Ілюстрація REUTERS

Одеський морський порт вперше в Україні прийняв танкер з "легкою техаською" нафтою.

Читайте такожЗниження попиту скоротило транзит нафти через Україну на 40%

Як повідомили в адміністрації порту, до Нафтової гавані порту заведений і поставлений до причалу 244-метровий танкер UMLMA (прапор Катару).

Відео дня

Судно доставило до України 76,43 тисячі тонн нафти, яка видобувається на американському континенті.

"Порт відправлення - NEDERLAND TEXAS. В ролі продавця і фрахтувальника судна виступила транснаціональна нафтогазова компанія ВР. Закуплено сировину для потреб Кременчуцького нафтопереробного заводу", - повідомили в порту.

Наголошується, що поточного року Одеський порт прийняв одну суднову партію американської нафти - 80,5 тисячі тонн, яку 25 березня доставив танкер Minerva Kythnos (Греція).

Крім того, у 2019 році через Одеську нафтогавань у бік Кременчука було відправлено три партії нафтосировини із США, загальним обсягом 231,5 тисячі тонн.

При цьому, за словами фахівців, на відміну від попередніх танкерів, які привозили нафту сорту Bakken, на теплоході UMLMA в Україну вперше завезена партія так званої "легкої техаської нафти - West Texas Intermediate (WTI).

Сировина цієї марки використовується в основному для виробництва бензину. На нафту сорту WTI й подібні їй сорти традиційно високий попит у США і Китаї.

Як повідомляв УНІАН, Одеський морський торговельний порт у січні-квітні збільшив перевалку вантажів у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року, на 3,5% – до 8,295 мільйона тонн.

Обсяг перероблених імпортних вантажів у морпорту за звітний період збільшився на 24,5% – до 1,707 мільйона тонн, перевалка експортних – на 1%, до 6,18 мільйона тонн.

У 2019 році порт збільшив перевалку вантажів на 16,8% – до 25,3 мільйона тонн.

Довідка УНІАН. Одеський морський торговельний порт – один з найбільших портів Чорноморсько-Азовського басейну, розташований в північно-західній частині Чорного моря на перехресті історично сформованих торгових шляхів Сходу і Заходу. Порт приймає великі круїзні пасажирські судна завдовжки до 300 метрів, осіданням до 11,5 метра. Технічні можливості порту дозволяють обробляти понад 18 мільйонів тонн сухих і 25 мільйонів тонн наливних вантажів на рік.