фото: УНІАН

Завод "Електроважмаш" втратив 65% обсягів виробництва і зриває строки поставок продукції, в результаті чого наближається до банкрутства.

Про це повідомляє видання "Редпост".

Раніше ЗМІ вже повідомляли про різке погіршення становища на заводі. В кінці грудня 2019 року голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер звертався з листом до президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Олексія Гончарука та голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка з проханням втрутитися в ситуацію, що загрожує зупинкою одного з найбільших підприємств Харкова.

Відео дня

За підсумками першого кварталу 2020 року випуск готової продукції на заводі "Електроважмаш" склав лише 160 млн грн., що на 65% менше в порівнянні з показниками аналогічного періоду 2019 року. Задекларований збиток першого кварталу — 133 млн грн.

Як свідчать дані системи Youcontrol, зараз вперше за багато років на заводі утворився і в останні місяці лише збільшується податковий борг. Кредиторська заборгованість заводу "Електроважмаш" перевищила 650 млн грн., а прострочена заборгованість перед банками-кредиторами — 500 млн грн. Співробітники отримують заробітну плату із затримкою до двох місяців і масово звільняються. Прострочена заборгованість по заробітній платі на заводі за квітень-травень 2020 р. досягає 34,2 млн грн. Десятки разів завод отримував попередження від енергопостачальної компанії про відключення від електромереж за борги.

Постачальники товарів і послуг масово стягають з "Електроважмашу" через суди борги за надані товари та послуги. "Нещодавно 16 банківських рахунків заводу були заарештовані за судовим позовом постачальника продукції з міді "Купрум Капітал Груп" щодо примусового стягнення заборгованості на суму 18,43 млн грн. Ще близько десятка багатомільйонних позовів інших кредиторів знаходяться на різних стадіях судового провадження, деякі з постачальників вже отримали позитивні рішення судів про примусове стягнення багатомільйонних боргів "Електроважмашу". Фінансове становище "Електроважмашу" посилюється зривом термінів постачання устаткування для компанії "Укргідроенерго", — повідомляє видання.

Модернізацію її генеруючих потужностей фінансує ЄБРР, і на сьогодні прострочення поставок обладнання сягає 4 місяців — це загрожує для заводу багатомільйонними фінансовими санкціями і недоодержанням грошових коштів від виконання раніше укладених контрактів.

Експерти також констатують серйозні проблеми і з підготовкою до роботи заводу у 2021 р. "станом на сьогодні "Електроважмаш" не уклав виробничих контрактів на плановий обсяг виробництва (1,9 млрд. грн), не ведеться передконтрактна робота з замовниками. В результаті підприємство зможе випустити в наступному році не більше ніж на 0,5-0,9 млрд грн — це приблизно в 3,5 раза нижче показників обсягу виробництва за 2019 р.", — йдеться в матеріалі.

Як відомо, завод "Електроважмаш" спеціалізується на виробництві гідро - і турбогенераторів для ТЕС і АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного і міського транспорту. У жовтні 2019 р. Міністерство розвитку економіки і торгівлі передало завод "Електроважмаш" Фонду держмайна для підготовки до приватизації. Глава ФДМ заявив, що підприємство може бути продане в першій половині 2020 р. і дати старт "великій приватизації". Згодом Дмитро Сенниченко відмовився від своєї заяви і сказав, що приватизація "Електроважмашу" потребує довгого часу.

За оцінками економічних експертів, при нинішньому стані речей завод "Електроважмаш" може зупинитися у найближчі 4-5 місяців, тобто ще до початку приватизаційних процесів.

"Нагадаємо, що заводом з кінця листопада 2019 р. керує призначений екс-прем'єром Гончаруком в. о. генерального директора Віктор Бусько, екс-депутат Запорізької облради та колишній топ-менеджер підприємств групи "Метінвест" Ріната Ахметова, за чутками, близький до голови Фонду держмайна Дмитро Сенниченка. У ЗМІ активно обговорюється майбутнє звільнення Дмитра Сенниченка з посади голови ФДМ за недостатньо ефективну роботу", — резюмується у статті харківського медіаресурсу.