Прем'єр-міністр Денис Шмигаль / REUTERS

Прийнятий Верховною Радою України закон про зниження ставок "зеленого" тарифу для сонячних і вітрових електростанцій дозволить державі та українцям економити 7 мільярдів гривень на рік, написав на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Читайте такожВ Україні вже 25 тисяч домогосподарств встановили сонячні панелі

Він зазначив, що сьогодні Верховна Рада підтримала законопроект №3658, який закріплює ключові положення урядового меморандуму з виробниками "зеленої" енергетики. "За" проголосували 288 народних обранців.

Відео дня

"Це дійсно компромісне рішення, яке дозволить зменшити тариф для сонячних електростанцій на 15%, а для вітрових електростанцій - на 7,5%. На практиці це означає, що держава і всі українці заощадять майже 7 мільярдів гривень щорічно. До 2030 року меморандум дозволить зменшити обсяг виплат "зеленої генерації" приблизно на 2 мільярди євро", - написав прем'єр.

Шмигаль додав, що така спільна робота уряду з парламентом дасть можливість забезпечити енергетичну безпеку країни, захистити права інвесторів і уникнути підвищення тарифів для людей.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 21 липня, Верховна Рада України підтримала прийняття у другому читанні та в цілому законопроект, який в рамках покриття дефіциту грошових ресурсів на ринку електроенергії передбачає зниження ставок "зеленого" тарифу для сонячних (СЕС) і вітрових (ВЕС) електростанцій.

Понад 20% ринку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, далі йдуть шведські, китайські та українські компанії.

Станом на початок червня встановлена потужність об'єктів відновлювальної енергетики складає 7 ГВт, не враховуючи великі ГЕС, об'єкти ВДЕ на окупованих територіях (637 МВт) і малі сонячні електростанції приватних домогосподарств (618 МВт).

Частка електроенергії з поновлюваних джерел генерації енергії в Україні зросла до 8%, але при цьому генерація забирає з ринку 26% грошового обороту.