Зеленський нагадав, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель протягом дня відвідали Бучу / фото t.me/V_Zelenskiy_official, president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський наголошує на потребі посилення тиску на Росію та запровадження повного енергетичного ембарго.

Про це він сказав у відеозверненні у своєму Telegram-каналі.

Зеленський нагадав, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та керівник європейської дипломатії Жозеп Боррель протягом дня відвідали Бучу і на власні очі побачили наслідки окупації і побачили, скількох людей вбили російські військові.

Відео дня

"Я ціную готовність Євросоюзу надати необхідну фінансову і технічну допомогу для документування і розслідування російських злочинів. Вдячний пані президентці Єврокомісії за особисту залученість та сприяння у створенні спільної слідчої групи для встановлення повної правди про скоєне російськими окупантами і притягнення до відповідальності всіх винних", - сказав Зеленський.

Він зауважив, що вдячний також і за фінансову підтримку - мільярд євро на зброю. "Плюс сьогодні ми домовилися про ще 500 мільйонів євро на оборонні потреби", - зазначив президент.

Крім того, нагадав Зеленський, він провів переговори з прем'єр-міністром Словаччини.

"Подякував за безпрецедентну оборонну та іншу підтримку. За теплоту словацьких сердець до українців і українок", - розповів він.

Зеленський також зазначив, що говорив і з представниками Європейського Союзу про подальші кроки для того, аби примусити Росію до миру. "Зазначив, що наявних санкцій недостатньо. Потрібно ще посилити тиск на Росію", - зауважив глава держави.

Він наголосив: "Потрібно запровадити повне енергетичне ембарго - на нафту, на газ. Саме енергетичний експорт забезпечує левову частку прибутків Росії і дозволяє керівництву РФ вірити у свою безкарність. Дозволяє сподіватися, що світ проігнорує воєнні злочини російської армії. Ми цього не допустимо. Не допустять усі в світі, хто має сміливість, як українці, протистояти тиранії".

Крім того, підкреслив Зеленський, потрібно повністю відключити російські банки від глобальної фінансової системи. "Не окремі з них, а всі, всю банківську систему Росії. Не може бути такого, що найбільша загроза глобальній безпеці знаходить шляхи до глобального багатства", - сказав він.

У цьому контексті, додав Зеленський, він оцінює і новий пакет санкцій проти Росії, про який оголошено.

"Вважаю неправильною ту м'якість, з якою дехто на Заході досі ставиться до російської держави. Ми знаємо, хто постійно намагається пом'якшити санкційні пропозиції. І ми зробимо все, щоб нарешті в Європі зрозуміли: у будь-якому разі доведеться вводити проти Росії дійсно принципові і дійсно сильні санкції. А не якесь часткове обмеження російського енергетичного експорту. Не якесь часткове обмеження російського мореплавства", - наголосив Зеленський.

Він висловив упевненість, що і ті політики та країни, які затягують ці рішення, змінять свою позицію під тиском усього того, що Росія робить проти українців і проти свободи у Європі.

Раніше УНІАН вже повідомляв, що Зеленський розповів, що пришвидшить перемогу України над окупантами.

Вас також можуть зацікавити новини: