Падение российского рубля усиливается / cbr.ru

Рубль дешевшає вранці понеділка на тлі негативної динаміки нафти і ймовірності введення нових санкцій Євросоюзом проти Росії, повідомляє Reuters.

Стримувати негативний ефект від падаючої нафти і наслідків скасування Центробанком регулярних валютних інтервенцій можуть продажі експортної валютної виручки під податковий період, що починається сьогодні.

Динаміка багато в чому обмежена очікуваннями підсумків аукціонів валютного репо і валютних депозитів, які проводяться сьогодні російськими регуляторами.

Відео дня

ЦБР проводить аукціон валютного репо на 12 місяців, і раніше повідомлялося про ліміт до $10 мільярдів і ставку Libor + 150 базисних пунктів. Мінфін проведе депозитний аукціон обсягом $3 мільярди за ставкою від 1,7 відсотка річних на термін 28 днів.

На 10.30 мск долар США оцінювався на Московській біржі в 47,39, що на 22 копійки вище попереднього закриття, євро дорожчає на 32 копійки і оцінюється в 59,37 рубля.

Читайте такожСьогодні лідери ЄС обговорять введення нових санкцій проти РосіїПівнічноморська суміш Brent утрачає з початку дня 1,4 відсотка вартості й оцінюється в $78,27 за барель - тиск на котирування чинили повідомлення про рецесію в Японії та про те, що Міжнародне енергетичне агентство (IEA) не очікує підвищення цін у найближчому майбутньому.

Проти рубля, крім дешевої нафти, виступає нестабільна ситуація на сході України та пов'язана з цим загроза ухвалення нових санкцій проти Росії на сьогоднішньому засіданні міністрів закордонних справ ЄС, а також невизначеність із насиченням попиту на валюту як з боку корпоративного сектору під погашення зовнішніх позик, так і населення в ситуації знецінення рубля останніх днів.

Стримуючими ослаблення рубля факторами можуть виступати кроки ЦБ щодо  боротьби зі спекуляціями проти російської валюти: ймовірність раптових інтервенцій у разі загрози стабільності та обмеження доступу банкам до рублевої ліквідності через валютні свопи з ЦП до кінця поточного місяця.