Мінфін заборонив містам розміщувати бюджетні кошти на депозитах / фото УНИАН

Рішення Міністерства фінансів, яке заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках, зменшує повноваження органів місцевого самоврядування, впевнені чиновники місцевих рад. Про це вони повідомили УНІАН.

Читайте такожГройсман оголосив про другий етап децентралізації та назвав його головні завдання

Зокрема, у Чернігівській міській раді наразі обережні з коментарями, оскільки власне рішення про заборону розміщення бюджетних коштів на депозиті, ще не бачили.

Відео дня

«Однак вже зараз можна зазначити, що доходи від депозиту, який має Чернігівська міська рада у банківській установі, вже включені у плани дохідної частини міського бюджету на 2019 рік. А бюджет, нагадаю, прийнятий ще на сесії у листопаді 2018 року», - наголосив керівник прес-служби міської ради Андрій Подорван. А отже, це рішення автоматично зменшить доходну частину бюджету Чернігова.

Депутат Чернігівської міськради, екс-міський голова Чернігова (2002-2015) Олександр Соколов вважає, що урядове рішення значно звужує повноваження органів місцевого самоврядування.

«Я не розумію логіку цього рішення, якщо у нас децентралізація, то міста мають самостійно розпоряджатися бюджетними коштами», - сказав він. Соколов також нагадав, що колись уже діяла така заборона на підставі розпорядження Мінфіну і голови різних міст постійно порушували питання про її скасування.

«Кошти на депозиті – додатковий ресурс для міста, але не самоціль. Доки розробляється проектно-кошторисна документація, доки тривають тендерні процедури, кошти, виділені на конкретні проекти, можуть «працювати», - переконаний він.

Водночас Соколов зауважив, що депутати, виконкоми міськрад мають контролювати, аби не було зловживань і кошти не перебували на депозиті виключно заради дивідендів.

«Місцеві кошти мають бути повністю у розпорядженні органів місцевого самоврядування. І будь-які заборони не сприяють розвитку самоуправління на місцях. Бюджетні кошти, розміщені тимчасово на депозиті у банку – це додатковий ресурс, а не крамола», - переконаний він.

Також в.о. міського голови Чернівців, секретар Чернівецької міської ради Василь Продан підтвердив неминуче недоотримання доходів місцевими бюджетами.

«Ризики такого рішення Кабміну очевидні – це недоотримання доходів бюджету. Умовно кажучи, торік завдяки тому, що міськрада зберігала частину вільних коштів на депозитах, місто отримало десятки мільйонів гривень. Зараз їх не буде. Для чого це робиться? Мені не зрозуміла мотивація уряду. Раніше Гройсман розказував, що класно і вигідно розміщувати гроші в облігаціях державної позики під 17% річних, але з умовою, що півроку місто не може зняти ці гроші. Коли вільні гроші міста ставляться на депозит у державному банку, і ми їх повернути можемо буквально за добу, то звичайно, що краще, щоб вони перебували на депозиті, аніж просто на казначейському рахунку», - сказав він.

Заступник начальника фінансового управління Чернівецької міської ради Тетяна Цимбалюк зазначила, що вчора управління підготувало й направило звернення до Асоціації міст України та Кабінету міністрів щодо вжиття заходів та, відповідно, захисту інтересів органів місцевого самоврядування.

«Тому що право на розміщення тимчасово вільних коштів на депозитах регламентується Бюджетним кодексом. М’яко кажучи, це перевищення повноважень Кабінету міністрів України, адже ця постанова Кабміну – все-таки підзаконний нормативно-правовий акт. Тому, звичайно, що ми будемо ініціювати, щоб усе-таки право збереження вільних грошей на депозитах було збережене за місцевими радами. Це наше право, передбачене законом «Про місцеве самоврядування», розпоряджатися коштами місцевих бюджетів», - сказала вона.

За її словами, станом на сьогодні, на депозитах розміщено 127 млн грн вільних грошей міського бюджету Чернівців. Це кошти і загального, і спеціального фонду міського бюджету. Раніше було проведено конкурс, і за його результатами переможцем визначили державний банк «Укргазбанк», який дав найкращу ставку – 15,25% річних. Міськрада має право щоденно поповнювати цей депозит або знімати з нього гроші для потреб фінансування міста.

«Це такий механізм, який не означає, що кошти постійно на певний термін «відволіклися». Ми щоденно аналізуємо й перевіряємо, згідно заяв по фінансуванню. І, відповідно, після цього приймаємо рішення щодо розміщення чи зняття цих грошей. Це постійний живий процес. Перевага зберігання грошей на депозитах – це джерело для наповнення дохідної частини міського бюджету. Тобто, кошти не просто лежать на рахунку, а реально працюють на міський бюджет, даючи можливість залучити додатковий ресурс, який потім може бути спрямований на потреби територіальної громади», - додала Цимбалюк.

«Що ж до ризиків після такого рішення Кабміну – ми в першу чергу не зможемо залучити якісь додаткові надходження до міського бюджету. І, звичайно, це – звуження прав органів місцевого самоврядування» - підкреслила чиновниця.

За словами, віце-мера з фінансів Кременчука (Полтавська область) Тетяни Неіленко, заборона стосується коштів загального фонду бюджету міста, які б могли розмістити на депозитах, але спецфонд бюджету невеликий, тож розміщати з цього фонду нічого.

«Цього року планували розмістити у банках близько 20 мільйоні гривень міського бюджету та тепер із введенням заборони процес зупиниться. Я вам наведу цифри. У 2017 році міський бюджет отримав додатково 11 мільйонів гривень саме за рахунок відсотків тимчасово вільних коштів загального фонду на депозитних рахунках. Минулого року отримали небагато - бо було невиконання міського бюджету і коштів, які б можна було розмістити на депозит, не вистачало.

Як повідомлялося, вчора, 23 січня, Міністерство фінансів заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках.