Ілюстрація REUTERS

План надходжень до загального фонду державного бюджету України у першому кварталі 2019 року не виконано на 35 млрд грн, або 10,8% через неотримання запланованих доходів, коштів від державних запозичень, приватизації держмайна та повернення кредитів.

Читайте такожДержбюджет недоотримав майже 11 мільярдів доходів

Як повідомляється на сайті Рахункової палати України, стан виконання плану доходів свідчить про недоліки їх планування, і за збереження наявних економічних тенденцій є додаткові ризики невиконання дохідної частини держбюджету в поточному році.

Відео дня

Зазначається, що найбільше невиконання - за плановим показником податку на додану вартість з ввезених в Україну товарів - на 9 млрд грн, або на 12%, що зумовлено нижчими темпами зростання імпорту порівняно з прогнозами і відсутністю девальвації гривні.

Крім того, як зазначили у Рахунковій палаті, держбюджет виконувався в умовах уповільнення зростання економіки, оскільки реальний ВВП у січні-лютому, за оцінками відомства, зріс на 1,6%.

Як повідомляв УНІАН, держбюджет України в першому кварталі зведений з дефіцитом у 25,3 млрд грн, що на 23% перевищує показник за аналогічний період попереднього року.

При цьому в січні-березні держбюджет отримав 210,508 млрд грн доходів, що на 4,9% нижче планового показника на цей період.