Отримувачі субсидій сплачують за послуги водопостачання лише 60-70% / фото УНІАН

Рівень оплати за послуги водопостачання від одержувачів монетизованої субсидії по Україні становить від 60% до 70%, при цьому заборгованість з оплати комунальних послуг загалом на кінець лютого становила 69,5 мільярда гривень.

Читайте такожУ Мінсоцполітики пояснили, звідки беруться субсидії на комуналку по 20 тисяч

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив експерт у сфері енергетики, голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

"Загалом по Україні у водоканалів рівень платежів від субсидіантів становить від 60% до 70%. Швидше за все, подібна ситуація по інших житлово-комунальних послуг, крім електроенергії, де рівень платежів зазвичай вища", - написав він.

За його словами, у "Київводоканалі" рівень оплати від монетизованих субсидіантів становив лише 62%, а в "Київтеплоенерго" - 73%.

"Субсидії отримують найбідніші люди, тому очікувати, що вони зберегли ці гроші, щоб в середині квітня заплатити за лютий, було б наївно. Ці гроші витрачені на інші потреби", - підкреслив він.

На думку Геруса, існує два варіанти покриття накопиченої заборгованості. Перший – це економити на якості надаваних послуг, від чого постраждають ті, хто має борги, так і ті, хто справно платить.

"Другий - компенсація з бюджету, тобто нашими податками ще раз компенсують те, на що вже один раз пішли наші податки (субсидії)", - пояснив він.

Експерт зазначив, що не сумнівається в тому, що до кінця травня можна знову очікувати різкого приросту боргів, при тому, що заборгованість за житлово-комунальні послуги на кінець лютого становила рекордні 69,5 мільярда гривень.

"Звичайно, проводити монетизацію в таких умовах було неправильно. Бідні люди діятимуть як бідні люди, для розуміння цього не треба закінчувати Гарвард", - сказав він.

На думку експерта, монетизація субсидій у такому вигляді не матиме добрих результатів.

"Ну і звичайно, це була дорога спроба банального передвиборного підкупу, грамотна, відповідальна монетизація так не робиться", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, тільки 62% одержувачів монетизованої субсидії в Києві розрахувалися за послуги з водопостачання та водовідведення з "Київводоканалом".

В Україні стартувала монетизація субсидій на оплату комунальних послуг. Вона проходитиме у три етапи: перший етап розпочався 1 січня 2019 року і поширюється на тих громадян, які звертаються за субсидією з новим пакетом документів.

На другому етапі до монетизації мають бути залучені громадяни, яким призначено субсидію на неопалювальний період 2019 року, на третьому етапі очікується повний перехід на надання субсидій у грошовій формі.

У лютому Кабінет міністрів скоротив до одного місяця максимальний період простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг для призначення субсидій.