REUTERS

Комітет міністрів Ради Європи 11 березня почав обговорювати виконання Росією рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), серед яких - рішення, що РФ повинна виплатити колишнім акціонерам ЮКОСа 1,8 млрд євро, пишуть "Ведомости".

Читайте такожЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити власникам ЮКОСа майже 2 мільярди євроДо середини липня російська влада повинна спільно з Комітетом міністрів Ради Європи визначити алгоритм виконання цього рішення. Акціонери ЮКОСа (їх представляють Yukos Universal Limited і Hulley Enterprises Limited, за їх власними даними, вони володіють 58,9% акцій компанії і претендують на 1,1 млрд євро з призначеної ЄСПЛ компенсації) написали в Комітет міністрів звернення, що розпочати обговорення плану слід вже зараз. Комітет міністрів встановив над цією справою розширений нагляд. Документ опублікований на сайті комітету.

У зверненні йдеться, що російська влада повинна представити узгоджений з Комітетом міністрів план в стислі терміни; що в ньому повинні бути передбачені виплати всім акціонерам ЮКОСа з реєстру на момент ліквідації компанії.

Відео дня

Читайте такожMoody's: виплата штрафу ЮКОСу на $50 млрд негативно вплине на кредитоспроможність Росії Намагаючись оскаржити рішення у Великій палаті Євросуду, Росія скаржилася, що її карають двічі за одне і те ж: незадовго до рішення ЄСПЛ постійна палата Третейського суду в Гаазі визнала банкрутство ЮКОСа порушенням Енергетичної хартії і зобов'язала Росію виплатити Hulley, Yukos Універсальний і Veteran Petroleum $50 млрд. Суд не прийняв аргументи Росії, але Yukos Універсальний і Hulley обіцяють, що, якщо отримають компенсацію, призначену ЄСПЛ, врахують її при визначенні суми, яку Росія повинна їм за рішенням Гааги.

Про звернення акціонерів ЮКОСа російській стороні відомо, документи доведені до керівництва Мін'юсту та вивчаються. Керівник апарату уповноваженого Росії в ЄСПЛ Андрій Федоров сказав «Ведомостям», що строк надання плану виконання рішення суду закінчується 16 липня, погоджувати його Росія повинна з Комітетом міністрів, а не з ким-небудь ще.

Офіційний представник ЮКОСа Клер Девідсон не відповіла на питання «Ведомостей».

Читайте такожLe Parisien: РФ доведеться виплатити акціонерам ЮКОСа найбільший в історії штрафЦікава пропозиція, має сенс обговорити, вважає партнер King&Spalding Ілля Рачков: Росія може знизити розмір вимог, пред'явлених їй на 1 млрд євро, і не буде «двієчником» через відмову виконувати рішення суду. Технічно цілком можливо укласти угоду, яка не буде накладати на Росію  нові зобов'язання - змогли ж погасити заборгованість перед Францією за облігаціями Російської імперії.