Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України почав стрес-тестування 29 найбільших банків, на які припадає понад 90% активів банківської системи.

Читайте такожВ Україні стало менше банків-порушників нормативів - Нацбанк

Як повідомляється на сайті НБУ, також регулятор почав другий етап оцінки стійкості банків, що являє собою обробку результатів аналізу якості активів, підтверджених зовнішнім аудитом.

Відео дня

За попередніми оцінками НБУ, в цьому році кількість банків, що потребують вливання капіталу за базовим і негативним сценарієм стрес-тесту, буде менше тогорічного.

У НБУ нагадали, що до кінця року банкам необхідно сформувати буфер консервації капіталу в розмірі 0,625%, який стане обов'язковим для кожного банку з початку 2020 року і буде поетапно збільшуватися щорічно до 2,5% з 1 січня 2023 року.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у лютому анонсував проведення в 2019 році стрес-тестування 29 банків, на які припадає 93% активів банківської системи.

У цьому переліку "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Альфа-Банк", "Райффайзен Банк Аваль", "Укрексімбанк", ПУМБ, "Укргазбанк", "УкрСиббанк", "ОТП Банк", "Креді Агріколь Банк", "Південний", "ТАСкомбанк", "Кредобанк", "Сбербанк", "ПроКредит Банк", "Укрсоцбанк", "Мегабанк", "Банк Кредит Дніпро", "Універсал Банк", "А-Банк", "Промінвестбанк", "Ідея Банк", "Схід", "МТБ Банк", "Банк інвестицій та заощаджень", "Індустріал Банк", "Глобус", "Міжнародний інвестиційний банк", "Форвард".

Крім цього, регулятор анонсував оцінку якості активів з 77 з 76 банків, які мають банківські ліцензії, крім держустанови "Розрахунковий центр", що здійснює тільки розрахункові операції.

За результатами цих заходів НБУ визначить необхідний рівень нормативів достатності капіталу.