Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відсутні юридичні підстави не підписувати договір за підсумками торгів 7 червня на аукціоні DebtX по продажу кредитів «Дельта Банку», за яким в заставі перебувають "Іллічівський олійножировий комбінат", Іллічівський зерновий порт, Одеський масложировий комбінат та ряд інших об'єктів масложирової галузі компанії «Скай»

Про це на круглому столі «Чому іноземні інвестори не стоять у черзі за українськими активами?» заявила заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

«Ми ще раз повторюємо, що конкурс був прозорим і регламент не був порушений», - сказала вона.

Відео дня

За словами Рекрут, зниження ціни продажу пулу активів до 182,5 млн грн на червневому аукціоні, порівняно з 906 млн грн, що переможець торгів фінансова компанія «Скай» готова була на березневому, який скасував суд, викликало підозру у змові і ФГВФО зараз узгоджує підсумки з заставними кредиторами – Укрексімбанком і НБУ.

Вона повідомила, що компанія «Скай» вже сплатила лот, Укрексімбанк погодив угоду, а рішення Нацбанку очікується до кінця липня.

У свою чергу, член ради НБУ Тимофій Милованов зазначив, що заставні активи треба продавати швидко і не важливо за якою ціною, щоб інвестори змогли зайнятися їх розвитком.

«Найголовніше, щоб активи працювали», - сказав він.

З ним погодилися заступник ПУМБ Костянтин Школяренко і глава фінкомпанії «Авістар» Юрій Костробій.

«За півроку недобросовісний позичальник може «нарити протитанкові рови», щоб кредитор не дістався до активів», - сказав Школяренко.

Костробій додав, що швидкість продажу – це те, що відрізняє ринок роботи з корпоративними кредитами.

Рекрут резюмувала, що ситуація з торгами з продажу пулу кредитів «Дельта Банку», особливо, скасування судом результатів конкурсу негативно впливає на інвестиційний клімат в Україні.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізосіб 7 червня на майданчику The Debt Exchange продав зобов'язання за кредитними договорами «Дельта Банку» за 182,5 млн грн. Стартова ціна становила 868,8 млн. гривень і в ході торгів ціна знизилася майже на 80%.

Переможцем аукціону стала фінансова компанія «Скай», кінцевим бенефіціаром якої є власник «Кернел Груп» Андрій Веревський. Вона ж у березні 2019 перемогла в аукціоні, погодившись заплатити 906 млн грн за активи «Дельта Банку», однак угоду заблокував Окружний адміністративний суд Києва за позовом фінансової компанії «Октант», яка навіть не брала участь в торгах.

До цього Фонд гарантування 10 разів безуспішно намагався продати цей пул активів через ProZorro