Ілюстрація REUTERS

Верховний суд України підтвердив законність зазначення розміру заробітної плати працівника в іноземній валюті у трудовій угоді, зазначивши при цьому, що виплата коштів повинна проводитися виключно у гривні.

Читайте такожДержстат підрахував, на скільки зросли доходи українців

Відповідне рішення було опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Відео дня

Суд відхилив касаційну скаргу компанії, яка програла позов своєму співробітникові, який оскаржив дії роботодавця, який знехтував прив'язкою зарплати працівника до еквівалента суми в іноземній валюті, зазначеній у трудовому договорі.

Водночас у рішенні суду зазначено, що згідно з Цивільним кодексом України, грошове зобов'язання має бути виплачено у гривні, проте одна зі статей ЦК припускає, що сторони можуть визначити в договорі грошовий еквівалент в іноземній валюті.

"Встановлені по справі обставини свідчать про те, що трудовий договір відповідача у первісній редакції (яку позивач визнає), передбачає застосування обмінного курсу євро на день платежу при визначенні розміру заробітної плати, що підлягає сплаті у гривні", - сказано в рішенні суду.

Таким чином, Верховний суд підтвердив рішення Шевченківського районного суду Києва від 2017 року і залишив його без змін.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в травні 2019 року зросла у порівнянні з травнем минулого року на 17,4% - до 10 239 гривень.