Екс-голова МВФ Крістін Лагард / REUTERS

Відставка Крістін Лагард з поста директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду у зв'язку з її переходом на посаду президента Європейського центрального банку не вплине на відносини України з МВФ, вважає глава ради Національного банку України Богдан Данилишин.

Читайте такожКоли очікувати старту нової програми з МВФ і скільки грошів отримаємо: в НБУ дали прогнози

"Журналісти ставлять питання, як це позначиться на співпраці України та МВФ. З моєї точки зору, не позначиться, оскільки діяльність МВФ, процедури підготовки документів, моніторингу та оцінки не перебувають у залежності від персони керівника Фонду. Рішення приймаються відповідно до затвердженої процедури", - написав Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

Він зазначив, що рішення про надання кредитів країнам приймає Рада директорів МВФ, і персоналізувати питання співпраці України з МВФ не варто.

"Що потрібно зробити Україні для відновлення співпраці з Фондом? Тут немає особливих секретів. Після завершення виборів у Верховну Раду потрібно сформувати парламентську коаліцію, яка створить уряд. Саме після появи нового Кабміну почнуться переговори про нову програму кредитної співпраці з МВФ", - додав Данилишин.

На його думку, для узгодження нової програми МВФ може висунути такі вимоги, як мінімальний дефіцит держбюджету, продовження структурних реформ, приватизація ряду держкомпаній, продаж землі сільгосппризначення.

"Крім того, відомо, що МВФ надає перевагу надавати країнам-позичальникам кредити за умови проведення ними антиінфляційної та антикорупційної політики", - зазначив Данилишин.

Довідка УНІАН. Саміт Євросоюзу 2 липня висунув кандидатуру Крістін Лагард на пост голови Європейського центробанку, у зв'язку з чим вона в той же день оголосила про тимчасове припинення виконання обов'язків директора-розпорядника МВФ, а 16 липня подала у відставку.

Лагард обіймала посаду директора-розпорядника МВФ з липня 2011 року. У період її керівництва Україна починала з МВФ три програми Stand-by у 2014 році, EFF у 2015 році та Stand-by у 2018 році.