Ілюстрація REUTERS

Національний банк України повідомив про намір подати до Верховного суду касаційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 квітня і Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня, згідно з яким рішення Нацбанку про віднесення "Астра Банку" до категорії проблемних та неплатоспроможних було визнано незаконним.

Читайте такожЛіквідацію банку Жеваго продовжили на рік

Як повідомили в прес-службі НБУ, регулятор подасть скаргу після отримання повного тексту постанови Шостого апеляційного адміністративного суду.

Відео дня

НБУ підкреслює, що суди попередніх інстанцій не врахували позицію регулятора за встановленим фактом існування концентрації коштів "Астра Банку" у "Дельта Банку", який в той час вже був віднесений до категорії проблемних, у сумі 163,8 млн грн, або 91,2% від активів "Астра Банку".

"Це є безперечною ознакою ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку, у зв'язку з чим Національний банк і відніс банк до категорії проблемних. Крім того, Національний банк вказував під час судових засідань на те, що "Астра Банком" не було запропоновано жодних дієвих заходів з відновлення ліквідності та приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства. Це є свідченням обґрунтованості прийняття Національним банком рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних до закінчення 180 днів після віднесення його до категорії проблемних", - йдеться в повідомленні.

Також в Нацбанку відзначили, що законодавство визначає дискреційні повноваження НБУ і саме правління регулятора встановлює факт здійснення банком ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку.

"Враховуючи вищезазначене, Національний банк упевнений у своїй правовій позиції і продовжить її доводити в суді вищої інстанції", - резюмували в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, у березні 2015 року Національний банк визнав «Астра Банк» неплатоспроможним, у зв'язку з чим Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів у банк тимчасову адміністрацію. НБУ пояснив своє рішення проведенням банком ризикової діяльності, оскільки «Астра Банк» розмістив значні кошти в приналежному її власникові Миколі Лагуну «Дельта Банку», який раніше був віднесеній НБУ до категорії неплатоспроможних.

В серпні 2015 року Фонд гарантування повернув «Астра Банк» в підзвітність НБУ.

«Астра Банк» працює на ринку України з 2007 року і входив до групи невеликих фінустанов. Микола Лагун придбав контрольний пакет акцій «Астра Банку» 19 вересня 2013 року.