Ілюстрація / REUTERS

Система міжнародних грошових переказів SWIFT, від якої регулярно погрожують відключити Росію, стала універсальною фінансовою зброєю США, або "фінансовою нейтронною бомбою".

Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів економіст Олексій Кущ.

Читайте такожРосійський журналіст попередив про загрозу розв’язання Путіним нової війни на території України

Відео дня

За словами Куща, хоча Америка ще не використала цю "зброю" безпосередньо проти Росії, завдяки їй було надано допомогу Україні.

"Ця система офіційно зареєстрована в Європі і діє на підставі європейського законодавства, але функціонально вона залежить від співпраці з американським міністерством фінансів. Всі європейські банки, які проводять валютні операції в доларах, мають кореспондентські рахунки в американських банках, а ті, відповідно, у Федеральній резервній системі (ФРС). І якби міністерство фінансів США ввело, наприклад, санкції проти Росії по відключенню російських банків від SWIFT, РФ була б відключена від світової фінансової системи. Кажуть, загроза відключення SWIFT свого часу зупинила наступ на Маріуполь і не дала Росії перейти до більш радикальної, агресивної фази. Тому що відключення від цієї платіжної системи зробило б Росію фінансовим ізгоєм", – упевнений Кущ.

Економіст нагадав, що в Ірані декілька десятків років був відключений SWIFT, і його валютні резерви, в тому числі Центробанку, були заблоковані в цій системі. Такий сценарій вкрай невигідний Кремлю, вважає Кущ.

"У Росії резерви Центробанку плюс активи російських банків теж виявилися б замороженими на довгі роки. А враховуючи, що розрахунки за російські енергоресурси йдуть в основному в доларах, перспективи російської економіки були б плачевні. Для Росії це був би колосальний удар", – уточнив Кущ.

SWIFT – це спільнота всесвітніх міжбанківських телекомунікацій. За день через мережу SWIFT проходять платіжні доручення більш ніж на 6 трлн доларів, в ній беруть участь понад 10 тис. фінансових організацій в 210 країнах. За статутом SWIFT у кожній країні спільноти створюється група членів і група користувачів. У РФ їх об'єднує асоціація "РосСВІФТ". При цьому ще в 2015 році Росія заявляла про намір створити альтернативну банківську систему.