minprom.ua

Україна втрачає інвестиційну привабливість для закордонних компаній через постійні та непродумані зміни у податковому законодавстві, у т. ч. і в частині плати за надрокористування – включаючи ренту на видобуток залізної руди.

Таку думку висловив сьогодні депутат Верховної Ради Андрій Ніколаєнко, виступаючи на засіданні робочої групи щодо змін ренти на видобуток залізної руди, передає кореспондент Мінпрому.

"Ви говорите про якісь додаткові надходження в бюджет (від підвищення ренти) – але насправді є речі, які коштують дорожче. Це інвестиційний імідж країни", - сказав він, звертаючись до представника Міністерства фінансів.

Відео дня

А. Ніколаєнко нагадав, що теперішній уряд на чолі з Олексієм Гончаруком оголосив своєю метою додаткове залучення інвестицій в економіку України. Тоді як зараз у Верховній Раді розглядається депутатський законопроект №1210, що передбачає в тому числі різке підвищення рентних платежів за видобуток залізної руди.

"А які інвестори до нас прийдуть, якщо постійно змінюється податкове законодавство – хоча було ухвалено, що зміни не можуть вноситися частіше, ніж 1 раз у 5 років? Як ви думаєте, прийде до нас з Канади компанія Black Iron, яка хоче видобувати тут у нас залізну руду, якщо прийняти те, що ви пропонуєте?" - підкреслив депутат.

Таким чином, автори законопроекту №1210 і Міністерство фінансів, яке його підтримує, підривають зусилля уряду України щодо прискорення економічного зростання та залучення додаткових інвестицій в країну, резюмував А. Ніколаєнко.